Odrska produkcija
Matjaž Farič
Ukaz
Datum: 17.04.2008
Stara mestna elektrarna, Ljubljana
O predstavi

Intenzivno predstavo, ki temelji na glasbi Igorja Stravinskega, je koreografiral Matjaž Farič, eden najbolj plodnih slovenskih koreografov zadnjih dvajsetih let. Odlikuje jo izredna preciznost in že kar matematična natančnost izraza.

Predstava tematizira ples kot prispodobo življenja, v kateri koreograf izhaja iz ukaza kot začetnega impulza vsakega gibanja in plesa, ki pa ga ne želi uporabljati kot sredstvo pripovedi, ampak kot orodje za ustvarjanje odrskih atmosfer.

Nenehno ukazovanje, ki nam ga nalaga sodobni prostor in čas je osnovno vodilo in glavna tema predstave, upodobljene z individualnim plesnim jezikom in besedo petih plesalcev iz Slovenije, Slovaške, Turčije in Anglije, se ne odvija v logičnem časovnem zaporedju, temveč preskakuje med dogodki ukazovanja, ki so tako pomembni, da so se vtisnili v spomin plesalcev. Le ti tvorijo jedro nekega imperativa ,s katerim se plesalci vsak na svoj način, s svojo kulturno zgodovinsko in osebnostno različnostjo soočajo in spopadajo.

Na odru, presekanem z diagonalo, gledamo takorekoč dve predstavi: prva je sestavljena iz natančnega plesnega vokabularja plesalčevega vsakdanjika, druga pa iz plesalčevih osebnih izkušenj izven plesnega studia.

Ustvarjalci

Koncept in koreografija: Matjaž Farič

Ustvarjalci in izvajalci: Luke Dunne, Katja Legin, Tomáš Nepšinský, Ana Štefanec, Ilkem Ulugün

Oblikovanje prostora in svetlobe: Matjaž Farič / Uporabljena glasba: Igor Stravinsky – Capriccio za klavir in orkester, Movement for piano and orchestra / Zvočna matrica: Matjaž Farič / Oblikovanje kostumov: Belinda Radulović / Lučni mojster: Zoran Grabarac / Tonski mojster: Matej Ocepek

Izvršna producentka: Tina Dobnik

Produkcija: EN-KNAP

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – oddelek za kulturo