Odrska produkcija
Hanna Preuss
Sonoria
Datum: 19.03.2006
Stara mestna elektrarna, Ljubljana
O predstavi

Sonoria je večdimenzionalna zvočna instalacija v prostoru, v kontrapunktu z lučjo in v stiku z izraznostjo človeškega telesa. Temelji na osnovni abstraktni liniji, ki se razvija od teme z močnimi, čustveno nabitimi gibljivimi zvočnimi kompozicijami, do skrbno oblikovane svetlobe, ki interpretira in spreminja prostor.

Projekt Sonoria uporablja izrazna sredstva zvoka, luči, gledališča in videa v njihovi najbolj sublimni formi: zven, sij, gib, refleks. Postavlja vrednost zvočnih umetnosti v ospredje, razširja obzorja glede resnične moči delovanja zvoka na podzavest in emocije.

Projekt je zasnovan v interdisciplinarnem kontekstu, z željo po odkrivanju svežih stičišč med sonoričnimi umetnostmi in naštetimi področji skozi nov, sugestiven način kreiranja.

Sonoria je zvočni akvarij, v katerem gledalec lebdi med temo in svetlobo, prepuščen čustveni in pripovedni moči zvoka. Potopljen v gibljiv zvočni svet, nezmožen zavestnega nadzora nad vdorom zveneče snovi v podzavest, se prepusti intimnemu popotovanju po lastnih čustvenih pokrajinah.

Hanna Preuss sodeluje s široko paleto umetniških področij, od gledališča, filma, sodobnega plesa, vizualnih umetnosti, do grafičnega oblikovanja.

Ustvarjalci

Avtorica instalacije in zvočne kompozicije: Hanna Preuss

Igralka: Nataša Burger / Oblikovalec svetlobe in scenografije: Jaka Šimenc / Napev: Ivan Volarič Feo / Kostumografija: Bjanka Adžić Ursulov / Krožni zvočni sistem: Felix Andriessens

Fotografija: Nejc Saje / Stiki z mediji: Karla Železnik / Producentka: Petra Vidmar

Produkcija: EN-KNAP / Koprodukcija: Zavod Sonoričnih Umetnosti Hannas, Bunker Ljubljana/Stara Elektrarna, VpkS podporo: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – oddelek za kulturo