Odrska produkcija
Matjaž Škrinjar
Slika
Matjaž Škrinjar
Slika
Borut Kranjc
Slika
Iztok Kovač, Sašo Podgoršek, Andreja Rauch
Praznovanje
Datum: 27.09.2007
Stara mestna elektrarna, Ljubljana
O predstavi

Kako ustvariti slovesno otvoritev na novo ustanovljene skupine? Z odpiranjem treh različnih prespektiv in dimenzij akta praznovanja – intimne, javne in sakralne – s povabilom treh En-Knapovih dolgoletnih sodelavcev: režiserja Saše Podgorška, koreografinje in plesalke Andreje Rauch ter ustanovitelja Iztoka Kovača.


Praznovanje ni le predstava, je Dogodek, kolikor se danes komajda še kdaj kaj zares zgodi. 27. septembra 2007 se je v Stari mestni elektrarni v Ljubljani zgodilo rojstvo nove mednarodne plesne skupine – EKG in pripetila se je proslava tega rojstva. Praznovali smo torej vse skupaj: rojstni dan, dogodek in pripetljaj. Praznovali smo vsi skupaj: koreografi in plesalci, ustvarjalci in gledalci. Praznovali smo ples.

Marcel Duchamp, eno osrednjih imen umetniškega modernizma, v tekstu »Ustvarjalno dejanje« (Houston, Texas, april 1957) zapiše: »Konec koncev ustvarjalnega dejanja nikoli ne opravi le umetnik sam; prejemnik/gledalec prenese delo naprej v zunanji svet, ko razvozla in interpretira njegovo notranjo vsebino in s tem doda svoj prispevek k ustvarjalnemu dejanju.«

Duchampove besede je bilo slišati v Praznovanju. Ponudile so izhodišče za fascinantno serijo raziskav o vsakovrstnih transmutacijah in translacijah, zaradi česar bi se dogodek kaj lahko imenoval tudi Prevajanja: mrmranj in šepeta v besede, enega jezika v drugega in naprej v gibe, gibov v glasbo in glasbe nazaj v telo. Praznovanje, prevajanje.

Tematsko se avtorji poigravajo s trojico; intimno (družina) – javno (država) – sakralno (vera). Kakor se vera vtihotapi v intimo in država razdre družino, tako se tudi izhodiščna tridelna struktura previja, zapogiba sama vase in prestavlja iz prizora v prizor. Kovač ostaja zvest strukturni kompleksnosti, Rauchova svoji plesni poetiki in Podgoršek estetiki gibljivih podob. Vsi trije skupaj so ustvarili kompleksno poetsko podobo, ki seže čez svoj čas.

Vsako praznovanje je dogodek, ki avtorizira preteklost in odpre vrata prihodnosti kot bodoči zgodovini. V slovenskem sodobnoplesnem kontekstu se vrata v prihodnost odpirajo vse od samih začetkov. EKG želi s Praznovanjem ta vrata enkrat za vselej odpreti – in jih pustiti široko odprta.

Iztok Kovač je predstavil svoj pogled na slovenski sodobni ples in razgrnil nove smernice zavoda EN-KNAP, skladatelj Drago Ivanuša je ob tej priložnosti skomponiral himno EKG dogodek so popestrile članice upokojenskega ženskega pevskega zbora iz Trbovelj.

Ustvarjalci

Koncept in koreografija: Iztok Kovač, Sašo Podgoršek, Andreja Rauch

Ustvarjalci in izvajalci: Luke Dunne, Katja Legin, Tomáš Nepšinský, Ana Štefanec, Ilkem Ulugün

Avtorska glasba: Drago Ivanuša / Oblikovanje prostora in svetlobe: Pepi Sekulich / Oblikovanje kostumov: Anja Prešeren / Uporabljena glasba: Vili Fajdiga / Uporabljeno besedilo: Marcel Duchamp / Projekcije: Aka, Luka Umek / Posebne gostje: Upokojenski ženski pevski zbor Trbovlje / Zborovodja: Nanda Guček / Tehnično vodstvo: Zoran Grabarac / Tonski mojster: Matej Ocepek / Asistentka oblikovalca prostora: Sanja Vatič

Grafično oblikovanje: Novi Kolektivizem / Spremna besedila: Stojan Pelko, Rok Vevar, Iztok Kovač / Fotografije: Matjaž Škrinjar, Borut Kranjc, Martin Podrzavnik, Tomaž Gregorič, Mojca Pišek, Miha Fras / Izvršna producentka: Tina Dobnik

Produkcija: EN-KNAP / Partner: Bunker, Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

Medijski sponzor: Najdi.si / Medijski partner: TAM-TAM

Sponzorji: Sijaj Hrastnik d.o.o., Radgonske gorice d.d., Prigo d.o.o., Občina Trbovlje

Pogostitev: Gostilna Martin

Za pomoč in sodelovanje se zahvaljujemo: Stojan Pelko, Silvo Kačar, Miran Mohar, Darko Pokorn, Aleš Štrovs, Ervin Markošek, Ivan Novak, Barbara Cvitkovič, Jernej Brodnik, Jure Logar, Gregor Kita, Simona in Franc Dobnik, Rok Vevar, Tomaž Gerdina, Jana Wilcoxen, Petra Nartnik, Ana Rici, kavarna SEM

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – oddelek za kulturo