Odrska produkcija
Andrej Lamut
Slika
En–Knap Group
Odvečni
Na voljo za gostovanje
Trajanje: 60 minut
Datum: 15.10.2020 18:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
18.04.2024   20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
20.04.2024   20:00
Zagrebački plesni centar
Več je več. Za peščico. Manj je manj. Za vse druge.
Sistem proizvaja. Proizvaja številke, dobiček, človeka, množice. Proizvaja več, preveč, proizvaja odveč. Ne glede na to, kje v sistemu se je človek znašel, kje v sistemu se je zataknil, iztaknil, sila, prisila ostaja: troši. Kdor je odvečen, troši. Kdor ne troši, je ožigosan.

Odvečni (2020) v prepletu koreografije giba, besed in glasbe v precep vzamejo osebne in družbene pozicije, lege, v katerih so “odvečni” simptom, učinek sistema, njegovih antagonizmov, bojev, od ekonomije ugodja in brezposelnih do demokracije izbire in brezdomnih. Kdo je odvečen in kdo koristen in za koga? Ali obstajamo, če ne proizvajamo ali porabljamo? Komu se odrečemo zadnjemu, ko smo se odrekli človeku?

Predstava izhaja iz Odvečnega človeka Ilije Trojanowa, eseja o poznem kapitalizmu, sistemu, ki se je sistematično odrekel človeku v prid dobičku in obilju, uničenju in zlomu. Nastala je med pandemijo, ki je dodobra razgalila sistem “odvečnosti”. Odrske sekvence, ki so jih razvili na podlagi video nalog, refleksij o eseju med osamitvijo, združuje s spontano, odprto dramaturgijo, v kateri avtorska glasba in luč navdihujeta dogajanje ter unikatno dopolnjujeta, izpolnjujeta strukturo.
Metoda
Večina ljudi je obtičala v živem pesku med uspehom in odvečnostjo. Bojujejo se za to, da bi ostali koristni, da bi postali bistveni – se izognili grozečemu padcu v socialno nepomembnost in materialno pomanjkanje.

—Ilija Trojanow
Proces

Svoje raziskave, ideje in izzive drug drugemu  so plesalci skupine En–Knap Group spomladi 2020 posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter redno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so junija 2020 specifike individualnih materialov preselili nazaj v studio in jih kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni.

Elementi predstave zajemajo tako serijo vnaprej pripravljenih, kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti. Odtod izvirajo različni podnaslovi, ki dodatno osmišljajo osnovno temo predstave.

Uprizoritev vsakokrat z avtorsko glasbo v živo dopolnjujeta in usmerjata še gostujoči glasbenik Damir Avdić, Tomaž Grom ali Samo Kutin) in lučni oblikovalec (Jaka Šimenc), ki predstavljata dodatno dramaturško linijo, nepredvidljiv izziv in vzpodbudo za plesalce skupine En–Knap Group.

Kot uvod v predstavo vas vabimo, da si ogledate tudi youtube serijo ODVEČNI, ki so jo plesalci ustvarjali v času karantene: POVEZAVA

Iz medijev

“Po plesnem podiju se torej intenzivno in sproti snuje moč improvizacije, porajanje prefinjenih čutnih zaznav, ki ubrano tečejo, si sledijo in se nadgrajujejo, niti ne ravno v smislu jama, celo več od tega, je tisto nekaj, kar je treba osvojiti ter zgraditi znotraj sebe, znotraj lastne telesne gibkosti in senzibilnosti v sozvočju z notranjimi čutili, tako znotraj skupine kot z glasbeno komponento. Predstavi se sledi kot poglobljeni glasbeno- plesni pripovedi, skorajda romanu, ki slika stanja in pripoveduje. Odvečni so kar berljiva koreografska kreacija, ki zariše v čas, v skupnost, izpostavi duete borb in sozvočij, solistične vzklike, tudi bahavo razkazovanje premoči, ko v prostor vstopi domnevni privid.”
Daliborka Podboj, paradaplesa.si, 5.11.2020

Ustvarjalci

Avtor: En–Knap Group

Ustvarjalci in izvajalci: Mattia Cason, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini, Tina Habun, Davide Lafabiana, Nuria Capella Florensa / Prvotna zasedba: Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza

Živa glasba: Damir Avdić, Tomaž Grom, Samo Kutin (izmenično) / Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc / Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc / Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.) / Rekviziti: En–Knap Group / Koncept: Iztok Kovač / Po knjigi: Ilija Trojanow, »Odvečni človek« / Fotografija in video: Andrej Lamut / Posebna zahvala: Andreja Rauch Podrzavnik

Vodja vaj: Nohemi Barriuso, Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec Knez / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična izvedba: Omar Ismail, Leon Curk, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne

Izvršna producenta: Karmen Keržar, Goran Pakozdi / Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol, Valerija Intihar / Marketing: Goran Pakozdi / Strokovna sodelavka za finančno in poslovno vodenje: Zala Česnik / Programsko vodenje in koordinacija izobraževalnih dejavnosti: Katja Gabrijelčič / Vodja financ: Julija Travančić / Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda En–Knap: Marjeta Lavrič / Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda En–Knap: Iztok Kovač

Produkcija: Zavod En–Knap

S podporo: Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije