Odrska produkcija
Tamás Tuza
Slika
Tamás Tuza
Slika
Tamás Tuza
Slika
Tamás Tuza
Slika
Vanessa Abreu, Luke Thomas Dunne
Projekt Dotik
Datum: 30.05.2011
Center kulture Španski borci, Ljubljana
O predstavi

Projekt se ukvarja s človeškim stikom na ravni dotika: vsakodnevno izkušnjo, ki jo povezujemo s tolažbo in komunikacijo. Raziskuje bogastvo in kompeksnost dotika med prijateljema in razkriva, kaj nas dela človeške.

"Svojo roko dam okrog nje, idealno zapolni prostor pod mojo roko, kot varnostni pas jo objamem, moja podlaht na njenih prsih, moji prsti na njenih rebrih. S potegom se odpre, ampak ne pade, nosim jo na dlani. Dotakne se moje rame in vse se spremeni.«

»Previdno položim svoje roke na njegova ramena; čuteč toplino njegovega telesa se nagnem proti njemu. Ko se moj obraz dotakne njegovih prsi, slišim utrip njegovega srca. Ne premakne se, dovoli mi, da raziskujem njegovo dihanje, potenje, utripajoče telo ...«


Vanessa in Luke v projektu Dotik že drugič ustvarjata skupaj, potem ko sta se srečala in začela sodelovati med študijem na Labanu v Londonu med letoma 2003 in 2006.

Vanessa Abreu kot koreografinja in performerka ustvarja v Union Dance Company in od nedavnega sodeluje v programu Southbank Emerging Artist in Residence. Po 12 letih baleta je nadaljevala šolanje na lizbonski šoli Escola Superior de Danca in na Labanu v Londonu (dodiplomski in podiplomski študij). Na Labanu je prejela nagrado Simone Michelle za izredne dosežke na področju koreografije. Med drugim je sodelovala je s Pair Dance, Tânio Bruguera, Pablom Bronsteinom, Nouro Sanatian, Ejnarjem Askbergerjem, Jane McLean, Danom Hurstom in Andrejem Gubanovom.

Luke Thomas Dunne se je 10 let izpopolnjeval v baletu v Knighton Fields Centre (v okviru Leicestershire Arts in Education); dodiplomsko šolanje je nadaljeval na Labanu. Med študijem in leto po njem je sodeloval z Markom Lorimerjem, Jonathanom Stonom, Zoi Dimitirou, Caroline Muller, Aletto Collins in Anno Williams. Od leta 2007 je član skupine EnKnapGroup, ki jo vodi Iztok Kovač in v okviru katere je sodeloval z 20 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter režiserji.


Projekt je nastal v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki članom skupine EnKnapGroup ponuja priložnost, da ustvarjajo lastna avtorska dela v okviru skupine.

Ustvarjalci

Koreografija in izvedba: Vanessa Abreu, Luke Thomas Dunne

Oblikovanje luči: Zoran Grabarac / Zunanja sodelavka: Katja Legin

Fotografije: Tamás Tuza / Oblikovanje: nejaaka / Izvršna produkcija: Katja Gabrijelčič

Produkcija: EN-KNAP

Zahvale: Iztok Kovač, Meta Lavrič, Katja Legin, Gerrard Martin, Andrej Gubanov, Dario Cossutta, Gal Škrjanec Skaberne, Julija Travančić, Leja, Teja, Sehad Plavotić

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – oddelek za kulturo