Odrska produkcija
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andreas Etter
Slika
Andreas Etter
Slika
Andreas Etter
Slika
Guy Nader, Maria Campos
LOOP DE LOOP in FALL SEVEN TIMES
Trajanje: 70 minut
Datum: 19.06.2017 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
O predstavi

EnKnapGroup in gostujoči plesni ansambel tanzmainz iz Staatstheater Mainz bosta v ponedeljek, 19. junija ob 20h v dvojnem plesnem večeru na oder postavila dve deli prodornega koreografskega para, Guya Naderja in Marie Campos. Njune koreografije, ki jih označuje visoka estetska raven pogosto zlita v hipnotični mehanicizem, od plesalcev zahtevajo težke akrobatske elemente, ki terjajo poseben pogum in osredotočenost. Vabljeni na napet večer, ki se bo neprestano gibal med težnostjo in breztežnostjo.

Prodoren koreografski par Guy Nader in Maria Campos, ki ju je leta 2015 lansirala mednarodna plesna mreža Aerowaves, se s specifičnim gibalnim besediščem vse bolj uveljavljata na svetovni plesni sceni. Njune koreografije označuje visoka estetska raven, ki se zliva v hipnotični mehanicizem. Vsak plesalec je soočen s fizično in mentalno izjemno zahtevnimi koreografskimi sekvencami, ki se vrstijo v tesnem partnerskem odnosu do drugih plesalcev. Vsak gib je pogojen s predhodnim gibom in generira naslednjega. Dinamičen preplet oscilacije gibov, ponavljanja in akumulacije ustvari napetost med težnostjo in breztežnostjo. Estetika obeh koreografov je za plesalce svojevrsten izziv. Težke kombinacije naj bi bile videti preproste, zahtevni akrobatski elementi terjajo poseben pogum in osredotočenost plesalcev ne sme popustiti niti za trenutek, saj bi s tem lahko ogrozili sebe ali soplesalce. Guy Nader in Maria Campos od plesalcev zato želita »razpoložljivo telo«, ki je pripravljeno odreagirati v vsaki milisekundi. V Centru kulture Španski borcu se bosta predstavila z dvema deloma, v izvedbi dveh vrhunskih plesnih ansamblov, tanzmainz iz Staatstheater Mainz ter EnKnapGroup iz Ljubljane.

Fall Seven Times je zmagovalec najprestižnejše nemške gledališke nagrade "Der Faust 2017".

LOOP DE LOOP

V predstavi Loop de Loop (večpomenski izraz, ki zajema tako pomene iz aviacije kot iz urbanega besednjaka), ki sta jo Guy Nader in Maria Campos ustvarila s plesalci EnKnapGroup, koreografa sledita svojim dosedanjim koreografskim načelom. Delo je popotovanje po ukrivljenih krožnih poteh ter razsežnostih in volumnih, ki jih telo lahko odkriva v prostoru. Išče nenehno gibanje in se sprašuje, kako ga preusmeriti, se poigrava z breztežnostjo in težo, s centrifugalnimi silami telesa, ter na novo odkriva nove smeri hitrosti in pospeška. Predstava nas s svojo neomajno osredotočenostjo na užitek in veselje ob ponavljanju skuša opozoriti na naše zaznavanje časa, spomina in preživetih izkušenj, na zaporedje neskončnih priložnosti za primerjanje prostora in časa.

 

FALL SEVEN TIMES

"Zmagovalec nemške gledališke nagrade Der Faust 2017"

Novo predstavo je navdahnil azijski pregovor: Če sedemkrat padeš, osmič ponovno vstani. Oba ustvarjalca je prevzela trdovratnost, ki jo izraža pregovor. »V tem izreku se že skriva ples«, pravi Guy Nader in s tem misli na stalni tok prepuščanja padanju ter ponovnemu vstajanju, ki je prav eden izmed koreografskih gradnikov njujega sloga. Obenem pa to gibanje vidi kot filozofsko metaforo: padanje in ponovno vstajanje kot osnovno načelo preživetja.


Avtorja se poigravata s silo težnosti v snežno belem ambientu in pri tem uporabljata najrazličnejše kontaktne plesne tehnike. Sila težnosti se s pomočjo sinergije plesalcev in plesalk nenadoma odvija v zraku, ko se vzvratno spuščajo iz dveh metrov z zaupanjem, da jih nekdo ujame. Plesalci skupno premagujejo zadržke in si brezpogojno stojijo ob strani, kar ustvari sliko ganiljive človečnosti koreografije.
Predstava je bila velik korak za koreografski dvojec, saj sta prvič ustvarjala z enajstimi plesalci. Čeprav so plesalci večkrat morali preko svojih zmožnosti, se jim je na koncu procesa vložena energija povrnila.

Ustvarjalci

LOOP DE LOOP

Koncept, koreografija: Guy Nader & Maria Campos

Ustvarjalci in izvajalci: Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec, Jeffrey Schoenaers, Matea Bilosnić, Gilles Noël)

Glasba: Miguel Marin / Oblikovanje svetlobe: Luka Curk / Kostumografija: Katarina Škaper / Vodja vaj: Tanja Skok

Produkcija: Zavod EN-KNAP

_________________________________

FALL SEVEN TIMES

Koreografija: Maria Campos & Guy Nader

Plesalci: Amy Josh, Ada Daniele, Giulia Torri, Tijana Prendović, Alexander de Vries, Caspar Knops, Finn Lakeberg, Matti Tauru, Mattia De Salve, Thomas Van Praet, Zachary Chant

Oblikovanje scene: Lucia Vonrhein / Avtorska glasba, skladatelj: Miguel Marin / Oblikovanje luči: Sebastian Ahrens / Vodja vaj: Michael Langeneckert / Inspicient: Marcel Tabrea

Umetniški vodja ansambla: Honne Dohrmann / Vodja produkcije: Lisa Besser / Asistent umetniškega vodje: Maria Eckert

Produkcija: Staatstheater Mainz

_________________________________

S podporo: Goethe-Instituta Ljubljana, Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.