Novice
FOKUS: Tehnologije plesa / ples tehnologije
Tehnologije plesa. Telo je prvobitna tehnologija, zgodovinsko povezana s plesom, prvobitna tehnologija plesa. Naša resničnost je prvobitno podaljšana. Kot pri vsaki tehnologiji podaljšek ne le podaljšuje resničnost, temveč preoblikuje naše pojmovanje resničnosti in naše odnose. Preskočimo nekaj stoletij in digitalna tehnologija omogoča, da telo s potopitvijo in participacijo zapusti meje telesnosti v virtualno in mešano resničnost. Vendar ima potopitev svojo ceno, prinaša rudarjenje podatkov in profiliranje, nadzor, izgubo zasebnosti in avtonomije. Vprašanje, kaj je “resnično”, je postalo bolj radikalno kot kdaj koli prej.

Ples tehnologij. Ples že od nekdaj presega meje telesa. Nič čudnega, da je posvojil “Oder 360”, potopitev in participacijo prek digitalne tehnologije ter virtualne in mešane resničnosti, ki gledalca oz. opazovalca opolnomoči z orodji koreografa oz. režiserja, pa tudi z domišljijo, kako tehnologija preoblikuje našo resničnost in naše odnose, tako da podatke, nadzor, zasebnost in avtonomijo naredi otipljive, visceralne prek telesa, individualnega in družbenega.

Fokus: Tehnologije plesa / ples tehnologij je tridnevna potopitvena in participativna izkušnja, ki združuje ples na odru, v filmu, na pametnih telefonih in očalih, v navidezni in mešani resničnosti ter v središče postavlja gledalca oz. opazovalca, ki z uporabo tehnologije raziskuje, kako tehnologija uporablja uporabnika.

7. - 9. FEB 2024 / Španski borci (SI)
Program
DAN 1

fabien prioville dance company
12PETDESET MB/S
oder / plesna predstava

7. FEB 2024 / 18:00 & 21:00
Velika dvorana 

DAN 2

En–Knap virtualna plesna produkcija
ODER 360 NAPREJ NAZAJ
oder 360 / video instalacija

8. FEB 2024 / 16:00 - 21:00
Galerija Internacionala

DAN 3

fabien prioville dance company & En–Knap Group
PLEŠOČI (P)OGLEDI
oder / plesna predstava

9. FEB 2024 / 20:00
Velika dvorana
fabien prioville dance company
Fabien Prioville je končal študij na Centre national de danse contemporaine (Cndc) v Angersu. Delal je z Édouardom Lockom in njegovo zasedbo La La La Human Steps v Montrealu, preden se je pridružil Philippu Blanchardu v Stockholmu. Leta 1999 je postal član plesne hiše Tanztheater Wuppertal Pina Bausch in nastopal v repertoarju, na primer, v Cafe Müller. Prav tako je nastopal v filmih, na primer, v Govori z njo (2002) Pedra Almodovarja in v Pini (2011) Wima Wendersa. Od leta 2006 dela kot samostojni plesalec in koreograf, sodeloval je z imeni, kot so Josef Nadj, Davis Freeman, Louise Lecavalier, Shutaro Oku, Hauschka, Tetro+A, Chris Cutler ali Michiel van Erp.

Leta 2010 je ustanovil svojo plesno zasedbo in postal član plesne mreže iDAS NRW. Poslej je ustvaril več kot eno produkcijo na leto in uprizoril večino svojih del v Tanzhaus NRW v Düsseldorfu. Od virtualne resničnosti in sodobnih tehnologij do raziskovanja globoko osebnega in čustvenega tkiva v vseh nas, delo njegove zasedbe obsega različne medije. Večji festivali, kot so Lyon Dance Biennial in Festival Tokyo ali Open Look St. Petersburg, prav tako Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, so sodelovali z zasedbo pri razvoju VR plesnih filmov za prizorišča in festivale.
Dogodek podpirajo
Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Ministrstvo za kulturo in znanost dežele Severno Porenje-Vestfalija
Kulturni urad glavnega mesta Düsseldorf
Ministrstvo za gospodarstvo, inovacije, digitalizacijo in energijo dežele Severno Porenje-Vestfalija
Sklad za uprizoritvene umetnosti s sredstvi komisarja za kulturo in medije - New Start Culture #TakeAction