Gostujoče predstave
fabien prioville dance company
12Petdeset Mb/s
Trajanje: 50 minut
Datum: 07.02.2023 18:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Plesna instalacija mešanih tehnologij
Ko se sodelovanje s Pino Bausch sreča z video igro
12petdeset Mb/s (2021) naslavlja vprašanje sledenja podatkov z umetniškimi, tj. estetskimi sredstvi. V tej plesni instalaciji štirje mednarodni plesalci raziskujejo in prevprašujejo obseg zajemanja velikega podatkovja in možnosti upora kljub absolutnemu in totalnemu zbiranju naših informacij. Da bi bila predstava še bolj interaktivna, posebna aplikacija občinstvu zagotavlja osnovne informacije o predstavi in plesalcih, pri čemer neredko krši zasebnost.

Oder postane odprt prostor dogajanja in participacije, po katerem se občinstvo prosto giblje. Gibi plesalcev delujejo kot surovi podatki, ki jih pametni telefoni občinstva pretvorijo v informacije. Koreografija se odziva na uporabo tehnologije – zajem gibanja, QR-kode in oznake za komunikacijo v bližnjem polju – vsaka s svojo stopnjo interaktivnosti in intimnosti. Sodobni ples naredi digitalno mreženje in zajemanje podatkov fizično in estetsko oprijemljivo.
O avtorju
Večinoma me zanima tehnologija, ki jo imajo ljudje v rokah. To postaja že poklic. Kako tehnologija vpliva na naše življenje, naše odnose? Če v središče postaviš, kaj ljudje uporabljajo, ne kaj vedo, se nenadoma dotakneš drugačnega občinstva.

—Fabien Prioville

Fabien Prioville je končal študij na Centre national de danse contemporaine (Cndc) v Angersu. Delal je z Édouardom Lockom in njegovo zasedbo La La La Human Steps v Montrealu, preden se je pridružil Philippu Blanchardu v Stockholmu. Leta 1999 je postal član plesne hiše Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Od leta 2006 dela kot samostojni plesalec in koreograf.

Leta 2010 je ustanovil svojo plesno zasedbo in uprizoril večino svojih del v Tanzhaus NRW v Düsseldorfu. Od virtualne resničnosti in sodobnih tehnologij do raziskovanja globoko osebnega in čustvenega tkiva v vseh nas, delo njegove zasedbe obsega različne medije. Večji festivali, prav tako Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, so sodelovali z zasedbo pri razvoju VR plesnih filmov za prizorišča in festivale.
FOKUS: Tehnologije plesa / ples tehnologij
Predstava je del Fokusa: Tehnologije plesa / ples tehnologij.

Tehnologije plesa. Telo je prvobitna tehnologija, zgodovinsko povezana s plesom, prvobitna tehnologija plesa. Naša resničnost je prvobitno podaljšana. Kot pri vsaki tehnologiji podaljšek ne le podaljšuje resničnost, temveč preoblikuje naše pojmovanje resničnosti in naše odnose. Preskočimo nekaj stoletij in digitalna tehnologija omogoča, da telo s potopitvijo in participacijo zapusti meje telesnosti v virtualno in mešano resničnost. Vendar ima potopitev svojo ceno, prinaša rudarjenje podatkov in profiliranje, nadzor, izgubo zasebnosti in avtonomije. Vprašanje, kaj je “resnično”, je postalo bolj radikalno kot kdaj koli prej.

Ples tehnologij. Ples že od nekdaj presega meje telesa. Nič čudnega, da je posvojil “Oder 360”, potopitev in participacijo prek digitalne tehnologije ter virtualne in mešane resničnosti, ki gledalca oz. opazovalca opolnomoči z orodji koreografa oz. režiserja, pa tudi z domišljijo, kako tehnologija preoblikuje našo resničnost in naše odnose, tako da podatke, nadzor, zasebnost in avtonomijo naredi otipljive, visceralne prek telesa, individualnega in družbenega.

Fokus: Tehnologije plesa / ples tehnologij je tridnevna potopitvena in participativna izkušnja, ki združuje ples na odru, v filmu, na pametnih telefonih in očalih, v navidezni in mešani resničnosti ter v središče postavlja gledalca oz. opazovalca, ki z uporabo tehnologije raziskuje, kako tehnologija uporablja uporabnika.


En–Knap
FOKUS: TEHNOLOGIJE PLESA / PLES TEHNOLOGIJ
oder / uprizoritvena in intermedijska umetnost

7. - 9. FEB 2024
Španski borci, Ljubljana (SI)
Kolofon
Koncept in koreografija: Fabien Prioville
Asistentka koreografije: Azusa Seyama Prioville
Plesalci: Kino Luque, Francesca Ciaffoni, Tijana Prendović, Tommaso Bertasi
Glasba: Otacílio Melgaço
Kostumografija: Uta Meenen
Producentka: Hannah Busch
Asistentka produkcije: Clara Vinnemeier
Komunikacija: Alexandra Schmidt
Znanstvena podpora in tehnična izvedba: Ekipa MIREVI z Univerze za uporabne znanosti v Düsseldorfu pod vodstvom prof. Christiana Geigerja
Sledenje gibanja: Ben Fisher, Niklas Tluk
Razvoj aplikacije: Alexander Giesbrecht, Calvin Huhn
Omrežna infrastruktura: Daniel Glomberg
Oblikovanje uporabniškega vmesnika: Kim Tischer
Tehnična usmeritev: Alexander Giesbrecht
Koordinacija: Ivana Družetić

Koprodukcija je tanzhaus nrw. Podprli so jo Ministrstvo za kulturo in znanost dežele Severno Porenje-Vestfalija, Kulturni urad glavnega mesta Düsseldorf, Ministrstvo za gospodarstvo, inovacije, digitalizacijo in energijo dežele Severno Porenje-Vestfalija ter Sklad za uprizoritvene umetnosti s sredstvi komisarja za kulturo in medije - New Start Culture #TakeAction.