EN-KNAP koprodukcije
Petra Hrašćanec
Skupaj
Trajanje: 40 minut
Datum: 24.10.2020 20:00
Festival VISAVI
koprodukcija PAN-ADRIA
O predstavi
SKUPAJ, predstava izbrana na javnem razpisu mreže Pan-Adria, je plesni dogodek šestih plesalk, ki so skozi kultiviranje abstraktne forme dela ustvarile gibajoče se podobe. S predstavo so si lani prislužile nagrado za najboljšo koreografijo, ki jo na Hrvaškem dodeljuje Združenje profesionalnih plesnih umetnikov.

Medtem ko glasba, scenografija in kostumi ustvarjajo polifoničen simbolni potencial, je ustvarjanje pomena predstave prepuščeno gledalcu. Pri raziskovanju koreografskih pristopov so izhajale iz zborovskih iger, ki so ponudile premiso za občutek skupnosti na odru. Pri vpeljevanju plesnega materiala v predstavo jih je vodilo načelo fuzije, pri čemer so izpostavile kalejdoskopsko naravo dogajanja na odru.

Zvočni posnetki čebeljih panjev tvorijo izhodišče za zvok predstave. Z digitalno manipulacijo in ritmičnim pulziranjem odpirajo prostore in jih združujejo z atonalnim oglašanjem plesalcev.

Z minimalno scenografijo, ostrimi in čistimi linijami gibov ter uporabo materiala, ki ni podvržen funkcionalnosti, predstava vodi pogled opazovalca v želeno smer. Percepcija je tesno povezana s svetlobo, nastopajočimi in glasbo. Odsevne površine v interakciji z lučjo odpirajo zorne kote opazovanja, ki so v soodvisnosti z glasbo in naravo prostora, v katerem posamezen plesalec najde svoj prostor in čas.

SKUPAJ
Ko gledamo, vidimo (horizonte, ki se topijo, izginjajoča pristanišča v daljavi), koliko smo včeraj naredili; kot očesa (okoli vas) in tebe.
Ko pojemo, nas ne prepoznaš.
Ko govorimo, nas ne prepoznaš.
Migetaš.
Ko gradimo, postavljamo (roko na roko, pristan v pristan, stopalo, okoli tebe), telo po telo. gradimoKozmoremoinznamo
Samo zdi se ti.
Samo skupaj smo.
Nikogar drugega ni.


Predstava je bila izbrana na javnem razpisu koprodukcijske regionalne mreže Pan-Adria . Premiero je doživela leta 2020 na prvi izvedbi festivala VISAVÌ v Gorici (I), ki ga v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica organizira organizacija Artisti Associati.

PETRA HRAŠĆANEC
že vrsto let deluje na polju uprizoritvenih umetnosti kot plesalka, koreografinja in pedagoginja. Kot izvajalka se poleg avtorskih del pojavlja tudi kot zunanja članica WEE COMPANY iz Norveške. Svoja dela ustvarja pod okriljem umetniške organizacije 21:21 ali partnerske organizacije de facto ter v sodelovanju s celo vrsto hrvaških institucij, kot so Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo in Zagrebački plesni centar. Na Zagrebški plesni akademiji dramskih umetnosti poučuje sodobno plesno tehniko.
 
Ustvarjalci
Koreografija: Petra HrašĆanec v sodelovanju s plesalci Tesa Ljubić, Lara Frgačić, Ariana Prpić, Viktoria Bubalo, Ema Crnić, Una Štalcar Furač, Tea Maršanić (zamenjava)
Glasba: Alen & Nenad Sinkauz
Kostumografija in scenografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Oblikovanje svetlobe: Marino Frankola
Fotografija: Ivica Ivčević, Neven Petrović
Grafični oblikovanje: Danijel Žeželj
Producent: Tena Bošnjaković
Odnosi z javnostjo: Ivana Sansević

Produkcija: Umjetnička organizacija 21:21

Koprodukcija: Mreža Pan – Adria (Zavod EN-KNAP, SNG Nova Gorica, KUD Moment, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Zagrebački plesni center, Mediteranski plesni center, Artisti Associati)