Otroci in mladina
Miha Fras
Slika
Miha Fras
Slika
Miha Fras
Slika
Miha Fras
Slika
Iztok Kovač
Pozor hud Ples!
Datum: 12.05.2010
Center kulture Španski borci, Ljubljana
O predstavi

Dokumentarni odrski dogodek Pozor hud Ples! vas na didaktičen način popelje do vprašanj o identiteti gibalnega izraza, iskanju vzgibov za umetniško delo, odkriva skrivnosti kompozicijskih struktur in vloge moškega v svetu plesa. Obenem odpira možnosti, da pobližje spoznate člane mednarodne plesne skupine in poskrbi, da boste v dobri uri prodrli v ozadje zgodovine neke umetniške prakse ter se spomnili njenih presežkov.


Pozor hud ples! je brez dvoma vrhunska predstava tako glede koncepta kot izvedbe ter izbire ustvarjalcev in sodelujočih, karkšnih doslej ni bilo na voljo za mlajšo publiko, pač pa le za elitna starejša občinstva. Predstava v izvedbi ansambla plesalcev skupine EnKnapGroup na informativen, vendar duhovit in inventiven način prikazuje ustvarjalne postopke sodobnega plesa. S tem zapolnjuje pomembno vrzel na področju didaktičnih pripomočkov za predstavitev sodobnega odrskega plesa in tudi sodobne umetnosti širše. Prejela je odlične kritike poznavalcev.

Pozor hud ples! obiskovalcem predstavi ženski in moški gib, njuna načela ter odnos med njima; prikaže, kako gib lahko pripoveduje zgodbe ali pa je zelo abstrakten; loti se zelo nazornega prikaza, kako poteka proces koreografiranja v sodobnem plesu ter prikaže, kaj se zgodi, če plesu zamenjamo le glasbo oziroma kakšno vlogo ima ta v njem. Potem ko slišimo, kaj o plesu menijo naključni mimoidoči na filmskem traku, o tem, kaj jim pomeni sodobni ples, kaj v njem doživljajo ter kako jih je pot pripeljala prav vanj, spregovorijo tudi sami plesalci iz različnih držav, ki jih skozi predstavo hudomušno vodi igralec Miha Brajnik.


S predstavo smo mladim gledalcem želeli približati sodobni ples na način, ki je zanje najprimernejši, dinamičen in sodoben.  Predstava Pozor hud ples! razkriva, da je z nekaj radovednosti in znanja tudi sodobni ples mogoče spoznati – in predstaviti – enako kot denimo klasike slovenske in svetovne književnosti. S predstavo pa občinstva ne želimo samo izobraževati, temveč mlade tudi navduševati – nazorno prikazati, da ples pomeni izražanje, ustvarjanje in svobodo.

Iz medijev

»Pozor hud ples! tako predvsem ni plesna predstava, ampak izvrstno narejena učna ura o sodobnem plesu. /…/ je dobesedno plesno didaktični uprizoritveni dogodek, ki bi ga, najmanj kar, veljalo prikazati tudi srednješolcem in njihovim pedagogom – in to ne le kot učno uro o sodobnem plesu, ampak o ustvarjanju in razumevanju odrske umetnosti nasploh.«
Mojca Kumerdej, Delo, Kultura, 24. 5. 2010

Ustvarjalci

Avtor: Iztok Kovač

Ustvarjalci in izvajalci: Gyula Cserepes, Luke Thomas Dunne, Evin Hadžialjević, Ana Štefanec, Tamás Tuza in Miha Brajnik k.g.

Glasba: Drago Ivanuša, Boris Kovač, Mitja Vrhovnik Smrekar, John Zorn / Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc / Artikulacija vsebin: Andreja Kopač / Scenografija: Iztok Kovač, Jaka Šimenc / Video: Miha Brajnik, Sašo Podgoršek, Nejc Saje, studio nejaaka, Luka Umek / Kostumografija: Alan Hranitelj, Valter Kobal, Belinda Radulović, EnKnapGroup / Branje besedil: Nada Vodušek, Matjaž Pikalo / Tehnična podpora: Kristjan Rhesmann, Omar Ismail / Vodja vaj: Tanja Skok

Stiki z javnostmi: Gašper Troha / Izvršna produkcija: Marjeta Lavrič

Produkcija: Zavod EN-KNAP

S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – oddelek za kulturo