EN-KNAP koprodukcije
Anka Simončič
Slika
Anka Simončič
Slika
Anka Simončič
Slika
Anka Simončič
Slika
Anka Simončič
Slika
Maša Kagao Knez, Kaja Lin J. Avguštin, Joseph Nzobandora-Jose, Kany Obenga
Free standing
Trajanje: 50 minut
Datum: 09.01.2020 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
koprodukcija PAN-ADRIA
O predstavi

V četrtek, 9. januarja 2020 ob 20h v Španske borce prihaja najnovejša produkcija Studia 25 izbrana na mednarodnem razpisu Pan-Adria, ki vključuje pet partnerjev (Zavod EN-KNAP, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, KUD Moment, SNG Nova Gorica in Zagrebški plesni center). Predstava z naslovom Free Standing na oder postavlja štiri izjemne in raznolike umetnike Mašo Kagao Knez, Kajo Lin J. Avguštin, Josepha Nzobandora - Jose-a in Kany-a Obengo. Sledi ponovitev 10. januarja.

Ustvarjalci predstave se sprašujejo o različnih razsežnostih odnosov, ki jih vzpostavljamo drug z drugim. Kdo od nas je samostojen? Kdo lahko stoji sam? Hodi sam. Sedi sam. Pleše sam. Je sam. Brez druge, drugega, drugih... S kom sem v odnosu, če si to želim ali ne? S kom sem prepleten, če se tega zavedam ali ne? Kdo vse vpliva na nas? Na koga vplivamo mi? In kakšen pomen ima vse to? Veliko vprašanj, zelo pomembnih. V svetu, ki je vedno bolj prepleten in soodvisen, ni poti nazaj in ni pobega od mnogovrstnega sovplivanja. Biti pomeni biti v odnosu.

Avtorji

Maša Kagao Knez (1978), je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Z uprizoritvenimi umetnostmi se je srečala že kot otrok skozi delo svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez.
Maša se je izobraževala pri številnih mentorjih doma in v tujini, ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani, oktobra 2016 pa je vpisala magistrski študij Umetnost giba na AGRFT (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) v Ljubljani.
Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči, kakor tudi z neodvisnimi producenti.
Od leta 2009 do 2014 je zastopala kulturno-umetniško društvo Baobab, ki ga je leta 2009 soustanovila s plesalko Dalando Diallo in glasbenikom Damirjem Mazrekom. V okviru tega društva, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča, je soustvarjala predstave, projekte in mednarodni festival afriške kulture Baofest.
Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25, ki ga zastopa Andreja Potočnik, ter umetniški vodja Plesnega studia XXV na Parmovi 25, obenem pa ustvarja plesne predstave. Zadnja v nizu številnih predstav KONCERT ZA MAM, je nastala v letu 2017.

Leta 2013 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko. Leta 2016 pa je duet, ki sta ga ustvarila z glasbenikom Muratom osvojil tretjo nagrado na XX. Festivalu koreografskih miniatur v Beogradu.

Kaja Lin (1990) je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, ki je svojo razgibano umetniško pot začela po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani (2009). Po diplomi je sedem let preživela v tujini, najdlje v Izraelu, kjer je plesala v teatrih: Kibbutz Contemporary Dance Company II in Fresco Dance Company ter v številnih lastnih projektih in projektih drugih koreografov. Sprejeta je bila v tudi v projekt Excellent Dancers project pri Batsheva Dance Company.
Od leta 2015 do 2017 je bila zaposlena v teatru ImPerfect Dancers Company v Italiji.
Svoje lastne korografije je imela priložnost predstaviti na: International Festival of Performing Arts v Indiji, v teatru Suzanne Dellal (Tel Aviv, Izrael), teartu Zichri (Kibbutz Ga’aton, Izrael), 6. Plesni Nacionali (Španski Borci) in 9. Festivalu Front@ sodobnega plesa (Murska Sobota).    V Sloveniji je sodelovala v projektih Kjare Starič, Kjara’s Dance Project (2011, 2015, 2019) in MN Dance Company (2016/2017). Leta 2019 je na odru Špankih borcev nastopila z avtorsko predstavo ’Corpus Aurora’.
Kaja Lin je samostojna ustvarjalka, ki sodeluje tudi v mednarodnih projektih in je soustavnoviteljica mednarodne mreže s sedežom v Detrotu, USA, ’The Foreigners Collective’.

Joseph Nzobandora (1978), z umetniškim vzdevkom Jose, deluje na različnih področjih umetniškega ustvarjanja:
Ustvarja glasbo kot hiphop izvajalec, skupaj z Muratom: sodelovanje pri prvi slovenski hiphop kompilaciji 5 min of fame - Za narodov blagor; snemanje samostojnih albumov V besedi je moč (Murat&Jose), Yoyocuts (Murat&Jose + BC 400 iz Londona) in Tuki not (Murat&Jose Band). Sodeluje (snemanje in nastopanje) s številnimi glasbeniki (med njimi Tomi Meglič, Rok Golob, Janez Bončina Benč, Heavy Les Wanted, soul in gospel skupina Firm Soundation iz Los Angelesa, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester Slovenske filharmonije).
Deluje v gledališču kot igralec v različnih slovenskih in hrvaških gledališčih ter kot animator lutk, za kar je prejel več mednarodnih nagrad.
Ustvarja glasbo in piše pesmi za gledališke predstave, radijske igre in televizijske oddaje za odrasle, mladino in otroke. V letu 2015 je ustanovil svoje gledališče - Gledališče MalihVelikih, v okviru katerega ustvarja svoje avtorske predstave.
V zadnjem času je v sodelovanju z Mašo kagao Knez vse bolj aktiven tudi v plesnih predstavah kot avtor glasbe, dramaturg, igralec in gibalec (Momentum Avenija ujetih trenutkov (2015), Posvetitev pomladi (2016), Lakeless (2017), Koncert za Mam (2017)).

Kany Michel Obenga (2001) je izobrazbo zaključil na gimnaziji Ledina in sedaj obiskuje ’Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana’.
Njegove prve plesne izkušnje vklučujejo plesanje v plesnih šolah (Urška, Artifex) in udeleževanje plesnih seminarjev (Arsana Art Dance, VIBRA, Ballet Masterclass - Aleksandr Lukjanov...).
Od leta 2017 sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana), Ksenija, Carmina
Burana (SNG Opera in balet Ljubljana, 2017, 2018), Prodana nevesta (SNG Opera in balet Ljubljana, 2019), Opera za mlade: Všeč si mi (Cankarjev dom Ljubljana, 2018, 2019), Briljantina (Grease) (Slovenia, 2018, 2019). In v filmskih produkcijah: Na sončni strani alp (2008), Limonada ( AGRFT student production/project, 2012) and Codelli (2017).
Leta 2019 se je pridružil Kjara’s Dance Project v projektu ’Human’.

Ustvarjalci

Ustvarjalci in nastopajoči: Maša Kagao Knez, Kaja Lin J. Avguštin, Joseph Nzobandora-Jose, Kany Obenga / Umetniški in drugi sodelavci: Danilo Pečar, Katja Somrak / Fotografija: Anka Simončič

Produkcija:  Studio 25 / Koprodukcija: mreža Pan-Adria (Zavod EN-KNAP, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, KUD Moment, SNG Nova Gorica in Zagrebški plesni center), PTL - Plesni Teater Ljubljana / Medijski sponzor: Parada Plesa

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.