Gostujoče predstave
Andrei Dudea
Slika
Andrei Dudea
Slika
Andrei Dudea
Slika
Simona Deaconescu, Tangaj Collective
Koreomanijaki
Trajanje: 40 minut
Datum: 11.05.2022 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
plesna predstava v okviru festivala Plesna Vesna
O predstavi
1518. Mesto Strasbourg je v visoki pripravljenosti. Na osrednjem mestnem trgu izbruhne epidemija plesa, ki kasneje dobi ime ples svetega Vida, Chorea Lasciva, plesna manija ali koreomanija. Gre za bolezen, zaradi katere posamezniki ali večje skupine ljudi iz nepojasnjenega razloga začnejo plesati dokler ne omagajo.

Pojav, ki še danes buri duhove je tema plesne predstave Koreomanijaki romunske koreografinje Simone Deaconescu, ki v Center kulture Španski borci prihaja v okviru festivala Plesna Vesna Zavoda EN-KNAP. Gre za dokumentarno fikcijo v sedmih dejanjih, ki kronološko spremlja izbruh epidemije v Strasbourgu, ki je prizadela več sto ljudi. Predstava na duhovit način postavlja pod vprašaj način, kako se odločimo gledati na ples, začenši s serijo pričevanj takratnih učenjakov, ki temeljijo na psevdoznanosti, teologiji in srednjeveški znanstveni fantastiki, s čimer se predstava močno približa sodobnim fenomenom, ki se odvijajo na socialnih omrežjih.
 
O avtorici
Simona Deaconescu je romunska koreografinja in filmska ustvarjalka, ki ustvarja na različnih področjih umetnosti. V svojih kreacijah se loteva družbenih konstruktov, ki mejijo na znanstveni fantastiki, in jih spreminja s pomočjo ironije in črnega humorja.

Diplomirala in magistrirala je na oddelku za koreografijo Nacionalne univerze za gledališče in film v Bukarešti. Prejela je štipendijo danceWEB (2014), nagrado CNDB - Nacionalnega centra za ples v Bukarešti (2016), bila je umetnica Aerowaves Twenty18 (2018) in Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer (2019). V letih 2019 in 2020 se je kot rezidenčna umetnica evropskih projektov "Moving Digits" in "Biofriction" ukvarjala z razvojem umetniškega dela povezanega z mikrobiologijo in nastavitvami navidezne resničnosti. V leta 2022 je pridružena umetnica pri CNDB.

Njena dela so bila predstavljena na festivalih, gledaliških odrih, galerijah, muzejih in arhitekturnih znamenitostih po Evropi in severni Ameriki. Leta 2014 je ustanovila lastno plesno skupino Tangaj Collective.

Spremljevalni program:

SRE, 11. maj
18:00, bralnica
Oder360 in praksa - producenti in ustvarjalci
Gostji pogovora sta Simona Semenič in Enya Belak.

Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v okviru projekta Oder360 od 11.5. do 10.6. 2022 poleg prezentacij del v virtualnem okolju vabi tudi na serijo informativnih predavanj in pogovorov, s katerimi želimo zainteresirani javnosti predstaviti projekt Oder360: njegov potencial, njegovo podstat, avtorske refleksije izbranih umetnic, uporabljeno VR tehnologijo in naše pristope k virtualizaciji sodobnih uprizoritvenih praks ter možnosti, ki jih ponuja širši kontekst navidezne resničnosti.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Ustvarjalci

USTVARJALCI

Koreografija in dramaturgija: Simona Deaconescu / Nastopajo: Georgia Măciuceanu, Adrian Popița, Robert Popa, Diana Dragu, Laura Murariu / Glasba: Vlaicu Golcea
Svetlobno oblikovanje: Alexandros Raptis / Produkcija: NARODNI PLESNI CENTER V BUKAREŠTI / S podporo: THE ADMINISTRATION OF THE NATIONAL CULTURAL FUND, AS PART OF THE PROJECT "REDANCE - RESIDENCES FOR DANCERS 2020"

EN-KNAP PRODUKCIJA GOSTOVANJA
Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Produkcija: Zavod EN-KNAP

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.


Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.