EN-KNAP koprodukcije
Nomad Dance Academy
Slika
Koreografski obrat 7: Srečanje z Deborah Hay
Datum: 17.04.2023 18:00
Cikel srečanj v sodelovanju z Nomad Dance Academy
KOREOGRAFSKI OBRAT #7
Srečanje z Deborah se osredotoča na pojem plesne prakse. Vsakodnevna plesna praksa je od šestdesetih let dvajsetega stoletja ustaljena kot vrsta vsakdanjega plesnega dela, pri kateri plesni umetniki raziskujejo svoje delo in rezultate tega raziskovanja občasno delijo z javnostjo. Plesalcem se tako odpira širok spekter načina dela z improvizacijo, score work-om oziroma napotki, s poučevanjem, izmenjavo obstoječih in izumljanjem novih metodologij. Tako prihajajo do aktualnih in razburljivih formatov, form in načinov izvedbe, ki se nemalokrat vpisujejo v vse druge ravni plesnega dela. Takšno delo pogosto sloni na somatskih gibalnih in telesnih sistemih, zaznavanju telesa ter novih predlogih za organizacijo gibanja in pozornosti v prostoru in času, spet drugič je organizirano okoli uporabe predmetov, besedil ali pa gibanje izvira iz opazovanja družbene organizacije. Čeprav je na naši (tako domači kot regionalni) sceni veliko avtoric in avtorjev, ki razvijajo lastne prakse, je plesna praksa pogosto spregledana ali razumljena le kot »priprava na resno delo«, kar je popolnoma zgrešeno. Plesna praksa je samostojna kot studijsko delo, izvedbeni format, predstava, razstava ali instalacija. Zaradi nerazumevanja položaja plesne prakse je tovrstno delo v javnosti spregledano in deležno nezadostnega financiranja. Nemara ni odveč poudariti, da imajo proizvodi praxis po Aristotelu etične, ekonomske ali politične učinke.

Na tokratnem dogodku plesno prakso afirmiramo in ji dajemo vidnost, njeni ustvarjalci pa preverjamo, kaj je v tem trenutku v našem širšem okolju plesna praksa lahko in kaj bi še lahko postala? Poleg gospe Deborah Hay so v Koreografski obrat #7 povabljeni še štirje njeni sodelavci iz različnih obdobij njenega in svojega dela, da pred nami razgrnejo pojme, oblike dela in rezultate, ki so povezani s plesno prakso. Deborah Hay se bo predstavila s plesnim solom my choreographed body … revisited (2019), kratko masovno koreografijo, ustvarjeno z domačimi in regionalnimi umetniki, Exit (1999) in dokumentarnim filmom Deborah Hay not as Deborah Hay (Ellen Bromberg, 2011), medtem ko se bo francoski koreograf, plesalec in raziskovalec Laurent Pichaud z arhivskimi gradivi, povezanimi z opusom ameriške plesne umetnice, osredotočil na vidike njene specifične plesne prakse. Plesalka in koreografinja Céline Larrère se bo na delavničnem programu Come Together, Right now, over Ljublj osredotočila na predstavitev svoje prakse improviziranih solov, ki ustvarjajo plesno skupnost. Plesalec, koreograf in umetniški vodja Christopher Roman pa se bo v svojem predavanju INSIDER/OUTSIDER: Dancing Queer Authorship osredotočil na plesno prakso, ki ji (nikoli do kraja) ne moremo določiti avtorstva, saj ta celo v hierarhiziranih strukturah plesnih institucij vselej nastaja v odnosih. Udeleženci Koreografskega obrata #7 bodo hkrati poslušalci, gledalci, soudeleženci in soustvarjalci, saj je eden od vidikov plesnih praks njegova temeljna izkustvenost, ki s svojimi etičnimi vidiki onemogoča absolutno sporočljivost. Načini ravnanj pri delu so tako večkrat prenosniki, ki napotujejo na vsebine, namesto, da bi jih sporočali. Zdi se, da se plesni solo seguir moviendo Daria Bardama, ki bo predstavljen v okviru kuriranega programa, ukvarja prav z vztrajnostjo prakse kot delovanja, iz katerega spodrsljaja ni mogoče izključiti, temveč ga je treba vključiti v delo kot konstitutiven del kritične modalnosti delovanja.
Program srečanja
Program Koreografskega obrata #7: Srečanje z Deborah Hay se bo izvajal na treh lokacijah; Center kulture v Mostah Španski borci, Kino Šiška in Stara Mestna Elektrarna, v sindikalni dvorani. 

Sledi celoten program cikla dogodkov v sklopu Srečanja z Deborah Hay. 
Laboratorij: Céline Larrère: Come together, right now, over Ljubljana
Ponedeljek, 17. april 2023–19. april 2023, vsak dan od 10:00 do 13:00
Sindikalna dvorana                     
 
Udeleženka nomadskega izobraževalnega programa Nomad Dance Academy in članica Nomad Dance Academy Slovenija, Céline Larrère, je metodologijo svoje plesne prakse gradila iz sodelovanj in izobraževanj s številnimi ustvarjalci, med katerimi velja izpostaviti predvsem Deborah Hay in Andrewa Morrisha. V Ljubljano se vrača po več kot šestih letih, da bo svoja znanja, metodologijo in vpoglede v plesno improvizacijo podelila v tridnevnem delovno-raziskovalnem procesu. Kot v značilnem slogu pravi sama: »Moj predlog prakse za to veliko srečanje je neumen in preprost. Prav neumnost in preprostost mi v tem obdobju nudita največ presenečenj, saj so ta zame biseri uprizoritvene umetnosti. Moj predlog je, da se zberemo in si delimo prakso improviziranega solističnega nastopa. Časovni okvir bo zelo ozek in vodila ga bom strogo, vse drugo pa bo zelo svobodno. Na koncu bomo drug drugemu jemali in dajali, ne da bi se zapletali v težave s pravicami do avtorstva. Šlo bo za to, da bomo uživali v pogledu na nastopanje drugih in da bomo z užitkom tudi sami nastopali za druge. Nič več, nič manj.« 

Udeležba na laboratoriju je brezplačna, obvezna je predhodna prijava na nda@nda.si
Deborah Hay: my choreographed body… revisited (2019)
Ponedeljek, 17. april 2023, ob 19:00, Španski borci
Deborah Hay: my choreographed body… revisited (2019), plesna predstava
Trajanje: 25 min

Deborah Hay je bila leta 2012 ena prvih prejemnic nagrade Doris Duke Artist Award, leta 2015 pa ji je francoska vlada podelila naziv Chevalier de l’Ordre des Artes et des Lettres. Leta 2018 je bila predstavljena v okviru razstave o Judson Dance Theatru v Muzeju sodobnih umetnosti MoMA. Leta 2019 je Tanz im August v Berlinu priredil retrospektivno njenih del, druga njena retrospektiva se je odvila v sezoni 2020/21 v Mercat de les Flors v Barceloni. Je avtorica več knjig. V my choreographed body...revisited Hay hkrati slavi in razgrinja, kako jo ples in življenje koreografirata.

Delo so naročili Tanz im August 2019 in HAU (Hebbel am Ufer ) ter Peak Performances pri univerzi Montclair State
 
Laurent Pichaud & Deborah Hay: Practical Talk On Practice, pogovorni duet
Ponedeljek, 17. april 2023, ob 19:30, Španski borci
Laurent Pichaud & Deborah Hay: Practical Talk On Practice, pogovorni duet
Trajanje: 90 min


Od srečanja leta 2006 Deborah Hay in Laurent Pichaud gradita družabništvo, ki ima mnogotere obraze. Kot del tega posebnega in dolgoletnega umetniškega odnosa sta na osnovi zelo igrivega procesa nedavno ustvarila neke vrste javni performativni pogovor. Laurent prinese nekaj dokumentov iz Deborinega arhiva, ki pa jih Deborah pred tem ne pozna. Po zaslugi tega spontanega procesa spletata pogovor o različnih temah. V ljubljanski izdaji se bosta osredinila na pojem Prakse.

Laurent Pichaud je francoski koreograf in plesni performer, umetniški direktor x-sud art/site -a in gostujoči umetnik raziskovalec na Oddelku za ples univerze Paris VIII. Laurentov proces, hkrati ustvarjalni in raziskovalni, se ukvarja z rabo koreografske kretnje zunaj tradicionalnih umetniških ali odrskih kontekstov. 
 
Darío Bardam: seguir moviendo, plesna predstava
Torek, 18. april 2023, 19:00, Kino Šiška, Komuna
Darío Bardam: seguir moviendo, plesna predstava
Trajanje: 60 min


Solo Daría Bardama z naslovom seguir moviendo je odprto plesno delo, ki ga je ustvaril kot del svojega magistrskega študija na koreografskem oddelku Inštituta za uporabne gledališke študije v Giessnu v Nemčiji. Delo je odprto v smislu gibalnih umetniških odločitev, s katerimi se nenehno pogaja, da bi se izmaknil hitrim in utelešenim rešitvam plesalčevega telesnega repertoarja. Bardamova naloga je predvsem, kako ravnati s protislovjem, kadar sta avtor in izvajalec sola ena in ista oseba: kako presenetiti samega sebe in kako hkrati v izvajanje vključiti reči, ki jih njegovo umetniško telo že vsebuje; kako v tem primeru delo osvežiti, preobličiti, izbrisati, razveljaviti, razstaviti in sestaviti. Solo odlikuje mojstrski ples Bardama, lokacijskost, ki je deteatralizirana, in konceptualni zastavek, ki umetniško predstavitev izenačuje s prakso.

Darío Bardam prihaja s Kanarskih otokov. Je samostojni plesalec in koreograf. Obenem dela v Stockholmu, Sofiji, Skopju in na Tenerifu. Umetniško se ukvarja z emancipacijo in avtonomijo plesa kot obliko vednosti ter z dekontekstualizacijo in disidentifikacijo kot mehanizmoma umetniškega posredovanja.  
Christopher Roman: INSIDER/OUTSIDER: Dancing Queer Authorship, predavanje
Torek, 18. april 2023, 20:00
Kino Šiška, Komuna
Christopher Roman: INSIDER/OUTSIDER: Dancing Queer Authorship, predavanje
Trajanje: 75 min

 
Na osnovi njegove doktorske disertacije se predavanje osredotoča na raziskovanje prostorov med položaji insiderja in ousiderja v umetniških oblikah, na kakršne naletimo v plesu kot gledališki umetnosti. Z njegovimi besedami: »Prostor plesalca v 'plesnem neksusu' pogostokrat vključuje nekakšno dvojnost med položajema outsiderja in insiderja.« Christopherja Romana zanima »možnost outsiderjevega posredovanja pri umetniškem prispevku; raziskovanje ideje moči manjšinskega jezika in alternativne oblike avtorstva v konceptu kviringa in njegove možnosti izzivanja normativnih, tradicionalnih struktur, ki jih še vedno najdemo v jedru večine plesnih kompanij in institucij.«
                                   
Christopher Roman je plesalec, koreograf, kurator in raziskovalec z impresivnim opusom. Povabljen je bil v Pacific Northwest Ballet ter kot solist in prvi korepetitor v Miami City Ballet Edwarda Villelle, Les Grands Ballets Canadiens, The Pennsylvania Ballet, Ballett Frankfurt in The Forsythe Company (od leta 2013 je tudi pridruženi umetniški direktor, danes pa član Upravnega odbora Forsythe Foundation), kjer je nastopal v bogatem in raznolikem naboru pomembnih koreografskih del. 
Ellen Bromberg: Deborah Hay, not as Deborah Hay (2011), dokumentarni film
Sreda, 19. april 2023, 18:00
Španski borci
Ellen Bromberg: Deborah Hay, not as Deborah Hay (2011), dokumentarni film
Trajanje: 35 min


Intimna predstavitev pomembne plesne umetnice kolektiva Judson Church Deborah Hay, ki razpravlja o njenem delu in ga uprizarja. Dokumentarec predstavi tudi njen edinstveni proces utelešenega raziskovanja in njenega nadaljnjega ukvarjanja s plesom kot načinom odkrivanja zavesti in postavljanja nemogočih vprašanj. 

Ellen Bromberg je filmarka, oblikovalka medijev, kuratorka in pedagoginja. Kot nekdanja plesalka in koreografinja pri Utah's Repertory Dance Theatru je za svoje delo prejela številne nagrade. Ellenina dela za ekran so bila predstavljena na javnih televizijskih postajah, medmrežnih kanalih in vrsti nacionalnih in mednarodnih festivalih plesnega filma. 
Deborah Hay: Exit (1999), plesna predstava
Sreda, 19. april 2023, 18:30
Španski borci
Deborah Hay: Exit (1999), plesna predstava
Trajanje: 8 min

Na podlagi istoimenskega sola je Deborah Hay priredila delo za 20 plesalcev in ga izvedla ob različnih priložnostih. Tokrat po delo ponovno poustvarila v Ljubljani z lokalnimi in regionalnimi ustvarjalci.
Koreografijo Deborah Hay bodo izvajali naslednji plesalci: Izvajalci: Julija Pečnikar, Silvia Marchig, Liza Šimenc, Mojca Sovdat, Sonja Pregrad, Tina Valentan, Bojana Robinson, Alenka Herman, Urška Heningman, Tina Koščak, Manca Dorrer, Nina Meško, Leon Marič, Tjaša Nabergoj, Jana Jevtović, Valentina Miloš, Ema Sirotič, Manca Dorrer, Ajda Tomazin, Lana Kariž Meško, Mathilde Vrignaud


 
Dodatne informacije
Vstopnica za celoten dogodek: 15 EUR, nakup možen na blagajni Španskih borcev (število vstopnic je omejeno)
Vstopnice za posamezne dogodke: 7 EUR (predprodaja), 9 EUR (prodaja) 
Za dogodke v Španskih borcev: www.mojekarte.si in www.spanskiborci.si
Za dogodka v Kino Šiška: www.eventim.si in www.kinosiska.si
 
Dodatne informacije:
www.nda.si oziroma https://choreographic-turn.net/CT-7
www.kinosiska.si
www.spanskiborci.si
 
Kolofon
Kuratorji programa: Dragana Alfirević v sodelovanju z Jano Jevtović, Dejanom Srhojem in Jasmino Založnik
Besedila: Rok Vevar, Dragana Alfirević in avtorske izjave povabljenih umetnikov
Prevodi in lektura: Jana Jevtović in Iztok Ilc
Izvršna produkcija: Jasmina Založnik, Dragana Alfirević in Mojca Prešern
Tehnična izvedba: tehnična ekipa Španskih borcev in Kino Šiška
Odnosi z javnostmi: Urška Comino v sodelovanju z PR ekipama Kino Šiška in Španskih borcev
Organizacija in produkcija: Nomad Dance Academy Slovenija, 2023
Koprodukcija: Kino Šiška, Zavod EN-KNAP in Bunker
Partnerji: JSKD, DUM
Koreografski obrat #7 finančno podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in projekta Life Long Burning in DOPODO, podprta s sredstvi Ustvarjalne Evrope