Novice
Na poteh Evrope, na poti: festival Vicino Lontano
Umetniški vodja in član En–Knap Group Mattia Cason je del uradnega programa GO!2025 in festivala Vicino Lontano 2024 z avtorskim projektom Na poteh Evrope. Predstava je trenutno na turneji na mejhnih območjih, na specifičnih zunanjih lokacijah, kjer skozi združevanje gledališke, plesne in filmske govorice učinkovito dosega, to kar je prvotna vizija avtorjev: izstopiti iz odra, postati močna diskurzivna akcija.

Prihajajoče uprizoritve najdeš na uradni spletni strani projekta.

Na poteh Evrope: Našli so Evropo. Evropa se je izgubila.

Če obstaja en koncept, ki se ujema s ‘civilizacijo’, je to gotovo ‘nelagodje’. 'Civilizacija in njena nelagodja', kot namiguje eno ključnih besedil te 'civilizacije'. Naslov je prevod, kot da bi hotel povedati, da je civilizacija krpanka različnih kultur, selitev idej, običajev, vrednot in ritualov, njihovih prenosov in preslikav. In vendar se zdi, kot da civilizacija 'potrebuje' 'drugega', zamišljene ali namišljene razlike in predsodke, da bi sama bila zamišljena ali namišljena skupnost in enotnost. Zdi se, da 'potrebuje' korenine. In meje. In ograje. In zidove. In ko bi, namesto da bi se oklepala korenin, sledila potem?

Na poteh Evrope (2023) je prvi možni prevod besedila, ki ima dva naslova, dva avtorja, dve povsem različni zgodbi, a je v resnici eno samo. Prvič, gre za sirski rokopis iz 15. stoletja, ki se osredinja na pustolovščine Aleksandra Velikega v Afriki in Aziji. Drugič, gre za bolj sodobni roman sirskega begunca, ki je ubesedil svoje tvegano potovanje od Alepa do Ljubljane. Predstava, ki prevaja vse to gradivo v gibanje in podobe, je nekakšen poskus ‘Kinoteatra’, najbolje jo opiše prav ta izraz.

"Na poteh Evrope" je del uradnega programa festivala Vicino Lontano.

Festival Vicino/Lontano se od leta 2005 vsako leto odvija v Vidmu, Italiji. Srečanja, razprave, pogovori, konference, predavanja, branja, razstave, predstave in projekcije zasedajo zgodovinsko središče mesta in nekatere od njegovih najbolj sugestivnih stavb. Festival je točka srečanja za mednarodno skupnost novinarjev, pisateljev in umetnikov, ki z različnih vidikov analizirajo procese preobrazbe v globaliziranem svetu – na gospodarskem, družbenem, kulturnem in geopolitičnem področju -, da bi raziskali razloge, mehanizme, pomene in perspektive.

Zakaj blizu/daleč? "Blizu" in "daleč" nista le geografska in multikulturna kazalca planetarnih razmer, ki morajo zdaj zmanjšati razdalje in približati svetove. Primerjata raznolikost diskurzov, bodisi gospodarskih ali filozofskih, socialnih ali eksistencialnih, v iskanju skupnega jezika ali nečesa skupnega, kar bi nas lahko usmerilo sredi splošne dezorientiranosti. "Blizu" in "daleč" si prizadevata biti tudi individualni kompas, ki obravnava kritično stanje, ki zadeva vsakega od nas in predstavlja težavo "prebivanja v razdalji". Skratka, njun cilj je pomagati nam, da se izognemo temu, da bi bili potlačeni in inertni pod težo medijev in homogenizirajoče logike. – Pier Aldo Rovatti, filozof, član znanstvenega odbora
Na poteh Evrope so:

Mattia Cason 
Plesalec, igralec, koreograf in režiser, ki je prejel nagrado Premio Scenario 2021 za film "Le Etiopiche". Kot antropolog je močno navdušen nad Evropsko unijo in raziskuje njene podobe, ki jih poskuša deliti s pomočjo pred-logičnega jezika telesa.

Alessandro Conte
Igralec, dramatik in "družbeno-kulturni mojster". Trenutno se posveča preučevanju habitatov ter dialogu med ljudmi in nečloveškimi bitji.

Muhammad 'abd al-Mun'im
Sirijski založnik, pisatelj in pesnik. Januarja 2016 je bil zaradi državljanske vojne prisiljen zapustiti svojo državo. Zatočišče je našel v Ljubljani, kjer živi še danes.
Na poteh Evrope je koprodukcija Zavoda En–Knap,


del uradnega programa Festivala Vicino Lontano,
in del uradnega programa GO!2025.