Zasledovalci sreče

EN-KNAP predstavlja: Nature Theater of Oklahoma in EnKnapGroup!
Nature Theater of Oklahoma iz New Yorka, pod vodstvom Pavola Liške in Kelly Copper, je eno najbolj uveljavljenih svetovnih imen, ki ustvarja eksperimentalna, a dostopna in nepretenciozna gledališka dela. Ustvarjalni dvojec je tokrat v sodelovanju s plesalci skupine EnKnapGroup ustvaril osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom.

V Zasledovalcih sreče, se Pavol Liška in Kelly Copper, ustanovitelja newyorške skupine Nature Theater of Oklahoma, nagrajene z nagrado OBIE, spopadeta z mitom in zapuščino ameriških sanj ter njihovimi posledicami. V ustanovnem dokumentu Združenih držav Amerike, v Deklaraciji neodvisnosti, je zapisano, da je Stvarnik vsem ljudem dodelil pravico do zasledovanja sreče, kot eno izmed neodtujljivih pravic, ki mora biti javno zaščitena. Ampak kaj pravzaprav je sreča? Kako daleč v temačne kotičke smo jo pripravljeni kot posamezniki in kot družba zasledovati? Do kakšnih meja nas bo vodil ta lov na srečo? In do kakšnega nepredvidljivega hollywoodskega konca nas zasledovanje sreče lahko pripelje?

V leto trajajočem delu s plesalci EnKnapGroup sta Pavol Liška in Kelly Copper ustvarila  osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom. Gre za ljudsko zgodbo, ki se neprestano spreminja; za zgodbo o skrajno nasilnem širjenju zahodne kulture. V predstavi, ki nas med drugim popelje tudi na potovanje v Bagdad, srečamo mehiškega barmana, avstrijskega prodajalca, novodobni magični napoj in nekaj vznemirljivih kavbojskih plesov. Predstava plesalcem vsestranske skupine EnKnapGroup ponuja idealno platformo, na kateri lahko pokažejo vse svoje talente.

Produkcija: Zavod EN-KNAP


Koprodukcija: Théâtre de la Ville, steirischer herbst

    
____________________________________________________
NATURE THEATER OF OKLAHOMA

Nature Theater of Oklahoma s sedežem v New Yorku je umetniška skupina, dvakratna dobitnica nagrade OBIE, ki jo vodita Kelly Copper in Pavol Liška. Njune stvaritve sodijo v kategorijo eksperimentalnih del, ki kljub vsemu ostajajo zabavne, ganljive in nepretenciozne. Karizmatični umetniški dvojec kreira igrive, formalno stroge in estetsko inovativne stvaritve ter z vsakim novim delom načrtno izziva in na novo premišlja svojo lastno umetniško identiteto.

Pavol Liška in Kelly Copper, ki zase trdita, da se vedno trudita ustvarjati dela, ki jih še ne znata kreirati, na ta način rojevata humorne stvaritve, ki so žanrsko nepredvidljive. Takšen pristop že vse od prve plesne predstave skupine Nature Theater of Oklahoma, Poetika: neotesan balet (angl. Poetics: a ballet brut), njene ustvarjalce postavlja v nemogoče situacije in zahteva, da izhajajo iz lastne nevednosti in nelagodja. Pavol in Kelly si na odru prizadevata ustvarjati pretresljive  situacije, ki zahtevajo popolno navzočnost vseh v prostoru. Uporabljata material, improviziran iz okolja, naključno najden prostor, ujete pogovore in zaznane geste, ki jih s skrajno manipulacijo in nadčloveškim naporom spremenita v nekaj, kar gledalcem spreminja percepcijo vsakdanjosti. Ta ne ostane zgolj v gledališču, temveč se razteza ven, v svet, v katerem živimo.

Skupino Nature Theater of Oklahoma so na svoj oder povabila številna gledališča in festivali po vsem svetu. O njihovi uspešnosti ne pričajo zgolj odlične kritike s strani medijev in občinstva, temveč tudi številne nagrade. Nature Theater of Oklahoma, ki ustvarja gledališke predstave, filme in multimedijske dogodke, se je najbolj proslavil s svojo epsko serijo v desetih delih Življenje in čas (2013), ki so jo v New Yorkerju označili za mojstrovino, v New York Timesu pa za nepozabno izkušnjo.
____________________________________________________

Idejna zasnova, besedilo in režija: Pavol Liška and Kelly Copper

Nastopajo: EnKnapGroup; Luke Thomas Dunne (Velika Britanija); Ida Hellsten (Švedska); Bence Mezei (Madžarska); Ana Štefanec (Slovenija); Jeffrey Schoenaers (Belgija); Lada Petrovski Ternovšek (Hrvaška)

Oblikovanje svetlobe: Luka Curk

Kostumografija: Katarina Škaper

Izdelava kostumov: Atelje d.o.o.

Vodja vaj EnKnapGroup: Tanja Skok

Prevod besedila: Stojan Pelko

Vodja tehnike: Luka Curk

Tehnična izvedba: Tehnilčna ekipa EN-KNAP (Leon Curk, Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut)

Fotografija: Andrej Lamut

Stiki z javnostmi: Nina Smerkol

Izvršna producentka: Karmen Keržar

Vodja produkcije: Marjeta Lavrič

Organizatorka gostovanj:
Eva Pepper
eva.e.pepper@gmail.com
+44 7904 330532

S podporo:
Mestne občine Ljubljana - Oddelka za kulturo
Ministrstva za kulturo
Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji