Trisha Brown Dance Company: Proscenium Works (1979-2011)

Ameriška plesalka in koreografinja Trisha Brown je potiskala meje koreografije in za večno spremenila sodobni ples. Leta 1960 se je takoj potopila v post-moderni fenomen Judson Dance Theater, in njeno raziskovanje gibanja je našlo izredno v vsakdanjem in izzivalo obstoječe dojemanje nastopa. V Ljubljani je njena skupina Trisha Brown Dance Company predstavila svoja ikonična dela: Solo Olos (1976), Son of Gone Fishin '(1981), Rogues (2011) in Set in Reset (1983), eno od njenih velikih mojstrovin.

Solo Olos (1976),
Son of Gone Fishin’ (1981),
Rogues (2011), in
Set and Reset (1983).


Gostovanje Trishe Brown Dance Company nagovarja in se dotika izjemno širokega spektra občinstev, ki jih zanima sodobna umetnost, saj je koreografsko delo Trishe Brown transdisciplinarno in zanimivo za občinstva iz sodobnih vizualnih in scenskih umetnosti, zaradi glasbe njujorške glasbene scene 80. let v okviru repertoarja, ki bo predstavljen v Ljubljani, pa tudi za glasbena občinstva.

Plesna skupina Trisha Brown Dance Company predstavlja štiri dela, ki veljajo za mejnike v plesni zgodovini. Izbor zajema štiri desetletja kariere Trishe Brown in predstavlja njeno koreografsko ustvarjanje v vsem njegovem bogastvu in evoluciji: formalni rigoroznosti in svobodi ustvarjanja novosti, od raziskave vsakdanjega gibanja do najbolj virtuoznih oblik gibanja.

Solo Olos (1976, transformacija zgodnejšega solističnega dela v delo za pet plesalcev) ponazarja njeno vseživljenjsko raziskovanje »čistega giba«. V Son of Gone Fishin’ (1981). skupinski kompoziciji, je koreografinja dosegla vrhunec kompleksnosti svojega ustvarjanja. Kratki duet Rogues (2011) velja za pretanjeno igro enotnosti in prelamljanja. Ikonično delo Set and Reset (1983), v sodelovanju z vizalnim umetnikom Robertom Rauschenbergom in glasbenico Laurie Anderson, velja za eno velikih mojstrovin Brownove. Delo izhaja iz obdobja, ko je svet začel prepoznavati genialnost Trishinega ustvarjanja. Vsebinsko zajema hladno vojno in medijsko propagando 80. let, ki je toliko relevantnejše danes ob zavedanju, da so podobe vojne in smehljajočih se množic, ki so vključene v predstavo, 34 let pozneje enako relevantne.

Solo Olos (1976)
Izvleček iz Line Up (1976)
Oblikovanje svetlobe: Hillery Makatura
5 plesalcev (izmenično): Cecily Campbell, Marc Crousillat, Olsi Gjeci, Leah Ives, Tara Lorenzen, Jamie Scott in Stuart Shugg


Son of Gone Fishin’ (1981) (zgodnja različica)

Glasba: Robert Ashley, Atalanta (Acts of God)
Kostumi: Judith Shea
Oblikovanje svetlobe: John Torres
Performerji: Cecily Campbell, Olsi Gjeci, Leah Ives, Tara Lorenzen, Jamie Scott in Stuart Shugg


Rogues (2011)

Glasba: Alvin Curran, Toss and Find (izvlečki)
Asistent koreografinje: Carolyn Lucas
Kostumografija: Kaye Voyce
Oblikovanje svetlobe: John Torres
Performerja: Marc Crousillat in Stuart Shugg


Set and Reset (1983)

Glasba: Laurie Anderson, Long Time No See
Vizualna predstavitev in kostumografija: Robert Rauschenberg
Oblikovanje svetlobe: Beverly Emmons z Robertom Rauschenbergem
Performerji: Cecily Campbell, Marc Crousillat, Olsi Gjeci, Leah Ives, Tara Lorenzen, Jamie Scott in Stuart Shugg


Trisha Brown
Ustvarjanje Trishe Brown spada med vrhunce ameriške umetnosti 20. stoletja, njeno več kot 40-letno ustvarjanje pa je za vselej spremenilo sodobni ples. V 1960. letih je bila tudi del znamenitega in revolucionarnega ameriškega umetniškega kolektiva Judson Dance Theater.  Kot pionirka »čistega giba«, ki je raziskovala elementarno gibanje telesa ter ples umeščala tudi v kraje urbane arhitekture (pročelja in strehe zgradb, ulice, pločnike, mestne parke...), predstavlja izziv našemu razumevanju plesa vse do današnjih dni.

Ker je Brownova zaključila s svojim koreografskim ustvarjanjem – svoja zadnja dela je koreografirala leta 2011 (v Ljubljani bomo med drugim videli delo Rogues, ki je bilo tedaj ustvarjeno) – njena plesna skupina ne bo več uprizarjala teh odrskih del.

Po skorajšnjem zaključku trenutno potekajoče triletne svetovne turneje z naslovom Proscenium Works 1979 – 2011 in več kot 50 nastopi (zadnji nastopi bodo februarja 2016 v ZDA) bo plesna skupina Trisha Brown Dance Company zaključila s svojim delom, organizacija Trishe Brown pa se bo nato usmerila v izobraževalno dejavnost.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premiera
Center kulture Španski borci, 5. december 2015


Sodelujoči

ustanoviteljica, umetniška vodja in koreografinja

Trisha Brown

sodelujoča umetniška direktorja
Carolyn Lucas, Diane Madden

plesalci
Cecily Campbell, Marc Crousillat, Olsi Gjeci, Leah Ives, Tara Lorenzen, Jamie Scott, Stuart Shugg

izvršna direktorica
Barbara Dufty

s podporo
Fundacija Andrew W. Mellon, Bay Area Video Coalition, Fundacija Booth Ferris, Fundacija Charles Engelhard, The Fan Fox in Fundacija Leslie R. Samuels, Fundacija Gladys Krieble Delmas, Fundacija Harkness za ples, Fundacija Howard Gilman, fundacija Mid Atlantic Arts Foundation/USArtists International, Fundacija Nathan Cummings, fundacija National Film Preservation Foundation, sklad The New York Community Trust, Fundacija Robert Rauschenberg, Fundacija Shubert Foundation, National Endowment for the Arts, Svet za umetnost zvezne države New York s podporo guvernerja Andrewa Cuoma in zakonodaje zvezne države New York, Oddelka za kulturne zadeve mesta New York v partnerstvu z Mestnim svetom. TBDC se zahvaljuje odboru Trisha Brown Company in vsem posameznim donatorjem.


Gostovanje poteka s podporo Veleposlaništva Združenih držav v Sloveniji.