Zatemnitev

V nenavadni odrski postavitvi Philippe Saire občinstvo postavi okrog štirih stranic črne škatle, visoke približno 2,5 metra. V tej kocki, »levjem brlogu«, nastopajo trije plesalci, ki so razgaljeni našemu pogledu, in ki se nam zdijo na trenutke zelo blizu in na druge izjemno daleč. Pred očmi gledalcev tako v živo nastaja umetniško delo: zlaga se vizualna kompozicija, ki se spreminja glede na svetlobo in gibanje plesalcev. Je to bližina ali odmaknjenost? Intimnost ali voajerizem?

Philippe Saire se v Zatemnitvi po nekaj svojih zadnjih produkcijah bolj gledališke narave ponovno usmerja v svoje zanimanje za združevanje plesa in likovne umetnosti. Predstava v osredje postavlja materialnost v obliki tal, posutih s tisoči črnih fragmentov, v katerih gibi plesalcev puščajo sledi in tako sestavljajo koreografsko delo, ki je obenem tudi likovna umetnost. Zatemnitev, ki je alegorija za našo temno plat, nas poziva k razmisleku.

V vsakem primeru ta izvirna scenografija zmoti ter pretrese vse naše predstave, naše zaznave ob tem pa so tako nenavadne, če že ne vznemirjajoče, kot sama fizična situacija, v kateri smo se kot gledalci znašli. Običajna razdalja med odrom in občinstvom je odpravljena. Philippe Saire eskperimentira z novim pristopom do razumevanja prostora in razkrivanja teles plesalcev. Gledišče je usmerjeno navpično, in ne vodoravno, gledalec pa izkuša nov način pogleda in razmerja do odra. Učinek je osupljujoč.
  

PHILIPPE SAIRE, koreograf
Philippe Saire se je rodil v Alžiriji, kjer je preživel prvih pet let svojega življenja. Po preselitvi v Lozano se je začel izobraževati na področju sodobnega plesa, med drugim v Parizu. Leta 1986 je osnoval svojo skupino, ki je v Lozani začela ustvarjati lasten repertoar, in je dejavno pripomogla k razvoju sodobnega plesa v Švici. Leta 1995 je plesna skupina Philippa Saira začela delovati v lastnih prostorih, v gledališču Théâtre Sévelin 36 v Lozani., ki je v celoti posvečeno sodobnemu plesu in gosti tako pomembne mednarodne predstave kot tudi program lokalnih skupin, s čimer podpira njihov razvoj.

Skupina Philippa Saira je doslej ustvarila 26 predstav, ki jih je prikazala v 160 mestih po Evropi, Azii, Afriki, Bližnjem vzhodu in obeh Amerikah. Skupina redno nastopa tudi na razstavah in v umetniških galerijah, urabanih prostorih in drugih zunanjih prizoriščih. Od leta 2001 Saire v okviru projekta Cartographies (Kartografije), ki združuje performans in video ustvarjanje, uresničuje svojo vizijo, v kateri ples prestavlja ven iz interierjev.

Philippe Saire je leta 1998 prejel veliko nagrado fundacije Vaud za umetniško ustvarjanje in leta 2004 švicarsko nagrado za ples in koreografijo, ki jo podeljuje ProTanz iz Züricha.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premiera
Center kulture Španski borci, 21. in 22. oktober 2015


Sodelujoči
 


koncept in koreografija 
Philippe Saire

v sodelovanju s plesalci
Philippe Chosson, Maëlle Desclaux, Jonathan Schatz

plesalci na turneji
Maëlle Desclaux, Mickaël Henrotay Delaunay, Benjamin Kahn

dramaturgija
Roberto Fratini Serafide

scenografija in oblikovanje svetlobe
Philippe Saire

Svetovalca pri scenografiji in oblikovanju svetlobe
Sylvie Kleiber, Laurent Junod

Oblikovanje zvoka
Stéphane Vecchione

kostumi
Tania D’Ambrogio

tehnični direktor
Vincent Scalbert

vodenje luči
Yan Godat, Pascal Di Mito, Joran Hegi

S podporo
Mesto Lozana, Canton de Vaud, Pro Helvetia – Fondation suisse pour la culture, Loterie Romande, Fondation de Famille Sandoz, Corodis, Pour-cent culturel Migros, Fondation SIS, La MaMa Experimental Theatre Club, Sixt.