Neskončna

Iztok Kovač

Plesna predstava Neskončna je srečanje dveh Kovačevih zgodnjih koreografij sola Kako sem ujel Sokola , za katerega je prejel prestižno londonsko nagrado za ples revije Time Out, in predstave Struna in Želo – prvi dotik iz leta 1996 z nepozabnim godalnim kvartetom Borisa Kovača. Obe deli sta na novo zasnovani in koreografsko nadgrajeni za dvanajstčlanski ansambel južnokorejske plesne skupine LDP, sestavljene iz izbranih diplomantov najprestižnejše plesnoizobraževalne institucije v Južni Koreji.


Premiera: 16.12.2004
Cankarjev dom, Ljubljana

Glavni navdih plesne predstave Neskončna in povezovalna točka obeh zgodnjih predstav je analiza strukture sonatne kot ciklične glasbene oblike, s poudarkom na Schubertovih dveh stavkih Nedokončane simfonije in pa nerezrešljiva nasprotja, ki od nekdaj poganjajo Kovačevo delo. Schubertovo Simfonijo Kovač obravnava sodobno in išče njeno “končnost” v lastni izkušnji 20. stoletja, v glasbi za godalni kvartet pa koreografski postopki v celoti izhajajo iz strukturnih značilnosti sonatne oblike in se prenašajo iz slišnega v vidni svet skozi edinstven koreografski jezik.

Koreografija se s kot britev ostrimi in natančnimi gibi azijskih plesalk in plesalcev prepleta v neskončno ponavljajoč odnos med nasprotji ter plesom in glasbo kot neizčrpnim virom Kovačevih odrskih raziskovanj.

Sodelujoči

koncept in koreografija
Iztok Kovač

plesalci
Chi - Young Jo
Dong - Kyu Kim
Hee - Sun Kim
Ki- Hun Kim
Pan - Sun Kim
Young - Jin Kim
Hye - Rin Lee
Min- Young Lee
Young - Woo Lee
Yoon -Ji Oh
Chang -Ho Shin

glasba
Franz Schubert , Simfonija št. 8 (Nedokončana),
Boris Kovač, avtorska glasba za godalni kvartet

oblikovanje svetlobe
Jaka Šimenc (po izvirnih zasnovah Mirana Šušteršiča in Andreja Hajdinjaka)

kostumografija
Mi Na Yoo

stiki z mediji
Karla Železnik

produkcija
EN-KNAP

izvršna producentka
Jana Wilcoxen

koprodukcija
Cankarjev dom (Ljubljana, Slovenija),
La Filature (Mulhouse, Francija)

Predstava je nastala s finančno podporo Ministrstva za kulturo RS
in Mestne občine Ljubljana – oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost.