Huda mravljica

Iztok Kovač

Bila je huda mravljica ..., ki je drugim mravljicam nagajala pri delu in igri, jih cukala in strašila, po tleh metala bananine olupke, brez prestanka rigala, lončarju pobila vse lonce na trgu, vrh vsega pa napadla še bika in ga pohrustala. Ampak s takim obnašanjem ni prišla daleč. Kmalu namreč ni bilo nikogar več, ki bi mu lahko nagajala in ga strašila. Vse mravljice, vsi biki, lončarji in otroci so se razbežali in poskrili. In ničesar več ni bilo, kar bi lahko razbila in uničila. Sredi ruševin in črepinj je ostala čisto, čisto sama.


Takrat je spoznala, da sta hudobija in uničevanje nesmiselna in da je življenje mnogo prijetnejše, kadar živimo v slogi in sožitju z ljudmi in stvarmi, ki nas obdajajo.

Kljub temu, da se je do drugih mravljic grdo obnašala, pa ji tega ne zamerijo in ji slabega ne vrnejo z enakim. Sprejmejo jo medse in ji dajo priložnost, da popravi škodo, ki jo je povzročila. Med urejanjem nereda mravljice skupaj zapojejo in zaplešejo, najbolj vesele pa so, če se jim na odru pridružite tudi vi, otroci.

Interaktivna plesna predstava za najmlajše gledalce je nastala po motivih že skoraj ponarodele otroške pesmice Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca Huda mravljica, ki je v različnih duhovitih izvedbah rdeča nit predstave in dobi, čisto po ljudsko, nov, drugačen konec. Predstava z glasbo, plesom in besedo pripoveduje preprosto zgodbo o odraščanju, o sprejemanju odgovornosti in o sodelovanju.


Za otroke od 2. leta dalje (V/2+, OŠ1)
Španski borci, Velika dvorana_35 min
Spletna stran predstave: www.spanskiborci.si/hudamravljica

"V predstavi je mravljica najprej predstavljena kot živalska vrsta s svojim rodom in nalogami, ki so ji pisani v gene. Ta prestavitev pa se sklene v stavek, da se mravlja najraje igra. V očarljivih kostumih Barbare Stupica razigrane mravljice (prekinjeno) zgradijo iz cirkuških prvin, različnih otroških iger in prepoznavnega Kovačevega plesnega jezika. S kratkimi replikami in dialogi, predvsem pa po zaslugi izvrstne glasbe Tomaža Groma, ki ga po avtorski glasbi za otroke že poznamo, se ustvarja radoživ in pester svet duhovitih živalic. Njihovo igro prekinja in jim nagaja huda mravljica. Tukaj se razpre pripovedna predloga uprizoritve, ki pesmico Branka Rudolfa in Marjana Vodopivca interpretira na nov način. V dramaturški okvir ji doda vprašanje kaj se z mravljico zgodi če je tako huda, da je pohrustala celo bika, še prej pa vztrajno nagajala drugim mravljicam. Zato je huda mravljica ostala sama in nobena druga se ni hotela več igrati z njo. V tej samoti se ji pojavita kes in prošnja drugim mravljica po odpuščanju, ki se seveda izpeljeta na najlepši možni način, saj finale predstave soustvarijo tudi mladi gledalci, ki se mravljicam pridružijo pri plesu in igri. Vizualno podobo predstave zaokrožujejo duhovite ilustracije oblikovalskega tandema nejaaka." Radio Slovenija 2, Kulturnice (Petra Tanko)


Premiera 16/05/2014_18:00


sodelujoči


zamisel in režija_
Iztok Kovač

ustvarjalci in izvajalci_EN-KNAP Group - Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec Knez, Tamás Tuza, Giorgia Belotti, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči

originalna zasedba_ Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza, Tanja Skok

avtorska glasba in glasbeno mentorstvo_
Tomaž Grom

kostumografija_
Barbara Stupica

scenografija_
EN-KNAP

oblikovanje svetlobe_
Luka Curk

ilustracije_
nejaaka

dramaturško sodelovanje_
Jera Ivanc

fotografija_
Miha Fras

tehnični koordinator_
Jaka Šimenc

tehnična izvedba_
Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Luka Curk

šiviljI_
Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec

naracija_
Jera Ivanc

avtorske pravice_
Po motivih pesmi Huda mravljica Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca

produkcija_
Zavod EN-KNAP

koprodukcija_
Gledališče Koper

izvršna producentka_
Marjeta Lavrič

sponzor_
Kakadu.si

podpornika_
Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS