Praznovanje

Andreja Rauch,Sašo Podgoršek,Iztok Kovač

Kako ustvariti slovesno otvoritev na novo ustanovljene skupine? Z odpiranjem treh različnih prespektiv in dimenzij akta praznovanja – intimne, javne in sakralne – s povabilom treh En-Knapovih dolgoletnih sodelavcev: režiserja Saše Podgorška, koreografinje in plesalke Andreje Rauch ter ustanovitelja Iztoka Kovača.


Premiera: 27.09.2007
Stara mestna elektrarna, Ljubljana

Praznovanje ni le predstava, je Dogodek, kolikor se danes komajda še kdaj kaj zares zgodi. 27. septembra 2007 se je v Stari mestni elektrarni v Ljubljani zgodilo rojstvo nove mednarodne plesne skupine – EKG in pripetila se je proslava tega rojstva. Praznovali smo torej vse skupaj: rojstni dan, dogodek in pripetljaj. Praznovali smo vsi skupaj: koreografi in plesalci, ustvarjalci in gledalci. Praznovali smo ples.

Marcel Duchamp, eno osrednjih imen umetniškega modernizma, v tekstu »Ustvarjalno dejanje« (Houston, Texas, april 1957) zapiše: »Konec koncev ustvarjalnega dejanja nikoli ne opravi le umetnik sam; prejemnik/gledalec prenese delo naprej v zunanji svet, ko razvozla in interpretira njegovo notranjo vsebino in s tem doda svoj prispevek k ustvarjalnemu dejanju.«

Duchampove besede je bilo slišati v Praznovanju. Ponudile so izhodišče za fascinantno serijo raziskav o vsakovrstnih transmutacijah in translacijah, zaradi česar bi se dogodek kaj lahko imenoval tudi Prevajanja: mrmranj in šepeta v besede, enega jezika v drugega in naprej v gibe, gibov v glasbo in glasbe nazaj v telo. Praznovanje, prevajanje.

Tematsko se avtorji poigravajo s trojico; intimno (družina) – javno (država) – sakralno (vera). Kakor se vera vtihotapi v intimo in država razdre družino, tako se tudi izhodiščna tridelna struktura previja, zapogiba sama vase in prestavlja iz prizora v prizor. Kovač ostaja zvest strukturni kompleksnosti, Rauchova svoji plesni poetiki in Podgoršek estetiki gibljivih podob. Vsi trije skupaj so ustvarili kompleksno poetsko podobo, ki seže čez svoj čas.

Vsako praznovanje je dogodek, ki avtorizira preteklost in odpre vrata prihodnosti kot bodoči zgodovini. V slovenskem sodobnoplesnem kontekstu se vrata v prihodnost odpirajo vse od samih začetkov. EKG želi s Praznovanjem ta vrata enkrat za vselej odpreti – in jih pustiti široko odprta.

Iztok Kovač je predstavil svoj pogled na slovenski sodobni ples in razgrnil nove smernice zavoda EN-KNAP, skladatelj Drago Ivanuša je ob tej priložnosti skomponiral himno EKG dogodek so popestrile članice upokojenskega ženskega pevskega zbora iz Trbovelj.


Javne zahvale
Na vsakem izmed treh premiernih večerov, so bile podeljene tudi javne zahvale za dolgoletno sodelovanje z zavodom EN-KNAP.

27. septembra 2007
Načelnica za kulturo pri mestni občini Ljubljana, ga. Jerneja Batič je podelila javno zahvalo zavoda EN-KNAP g. Mitji Rotovniku za dolgoletno uspešno koprodukcijsko sodelovanje.

http://www.en-knap.com/galerija/sp_resize.php?source=./Praznovanje/Borut%20Krajnc/IMG_0182.JPGDirektor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik z Zavodom EN-KNAP sodeluje že vse od njegove ustanovitve, Linhartova dvorana pa je v petnajstih letih postala takorekoč matični oder za predstave Iztoka Kovača. Kljub temu da se je v času sodelovanja s Cankarjevim domom na obeh straneh zamenjalo kar nekaj strokovnih sodelavcev, je naš vzajemni odnos do danes ostal na visoki in tvorni ravni. Ker ta raven ni samoumevna, ampak je posledica določene naklonjenosti do umetniškega programa in ambicij zavoda EN-KNAP, bi se Mitji Rotovniku in vsem njegovim sodelavcem radi oddolžili s skromno pozornstjo. Ob tej slovesni priložnosti bi mu radi izrekli javno zahvalo za dosedanjo podporo, hkrati pa bi si želeli plodnega sodelovanja tudi v bodoče.

koncept in koreografija
Iztok Kovač
Sašo Podgoršek
Andreja Rauch

Sodelujoči

ustvarjalci in izvajalci
Luke Dunne
Katja Legin
Tomáš Nepšinský
Ana Štefanec
Ilkem Ulugün

avtorska glasba
Drago Ivanuša

oblikovanje prostora in svetlobe
Pepi Sekulich

oblikovanje kostumov
Anja Prešeren

uporabljena glasba
Vili Fajdiga

uporabljeno besedilo
Marcel Duchamp

projekcije
Aka, Luka Umek

posebne gostje
Upokojenski ženski pevski zbor Trbovlje

zborovodja
Nanda Guček

tehnično vodstvo
Zoran Grabarac

tonski mojster
Matej Ocepek

asistentka oblikovalca prostora
Sanja Vatič

grafično oblikovanje
Novi Kolektivizem

spremna besedila
Stojan Pelko
Rok Vevar
Iztok Kovač

fotografije
Matjaž Škrinjar, Borut Kranjc, Martin Podrzavnik, Tomaž Gregorič, Mojca Pišek, Miha Fras

produkcija
EN-KNAP

izvršna producentka
Tina Dobnik

medijski sponzor
Najdi.si

medijski partner
TAM-TAM

partner
Bunker, Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

sponzorji
Sijaj Hrastnik d.o.o., Radgonske gorice d.d., Prigo d.o.o., Občina Trbovlje

pogostitev
Gostilna Martin

za pomoč in sodelovanje se zahvaljujemo
Stojan Pelko, Silvo Kačar, Miran Mohar, Darko Pokorn, Aleš Štrovs, Ervin Markošek, Ivan Novak, Barbara Cvitkovič, Jernej Brodnik, Jure Logar, Gregor Kita, Simona in Franc Dobnik, Rok Vevar, Tomaž Gerdina, Jana Wilcoxen, Petra Nartnik, Ana Rici, kavarna SEM

Predstava je nastala s finančno podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana – oddelek za kulturo.