Ukaz

Matjaž Farič

Intenzivno predstavo, ki temelji na glasbi Igorja Stravinskega, je koreografiral Matjaž Farič, eden najbolj plodnih slovenskih koreografov zadnjih dvajsetih let. Odlikuje jo izredna preciznost in že kar matematična natančnost izraza.


Premiera: 16.04.2008
Stara mestna elektrarna, Ljubljana

Predstava tematizira ples kot prispodobo življenja, v kateri koreograf izhaja iz ukaza kot začetnega impulza vsakega gibanja in plesa, ki pa ga ne želi uporabljati kot sredstvo pripovedi, ampak kot orodje za ustvarjanje odrskih atmosfer.

Nenehno ukazovanje, ki nam ga nalaga sodobni prostor in čas je osnovno vodilo in glavna tema predstave, upodobljene z individualnim plesnim jezikom in besedo petih plesalcev iz Slovenije, Slovaške, Turčije in Anglije, se ne odvija v logičnem časovnem zaporedju, temveč preskakuje med dogodki ukazovanja, ki so tako pomembni, da so se vtisnili v spomin plesalcev. Le ti tvorijo jedro nekega imperativa ,s katerim se plesalci vsak na svoj način, s svojo kulturno zgodovinsko in osebnostno različnostjo soočajo in spopadajo.

Na odru, presekanem z diagonalo, gledamo takorekoč dve predstavi: prva je sestavljena iz natančnega plesnega vokabularja plesalčevega vsakdanjika, druga pa iz plesalčevih osebnih izkušenj izven plesnega studia.

Sodelujoči

koncept in koreografija
Matjaž Farič

ustvarjalci in izvajalci
Luke Dunne
Katja Legin
Tomáš Nepšinský
Ana Štefanec
Ilkem Ulugün

oblikovanje prostora in svetlobe
Matjaž Farič

uporabljena glasba
Igor Stravinsky – Capriccio za klavir in orkester
Movement for piano and orchestra

zvočna matrica
Matjaž Farič

oblikovanje kostumov
Belinda Radulović

lučni mojster
Zoran Grabarac

tonski mojster
Matej Ocepek

produkcija:
EN-KNAP

izvršna producentka
Tina Dobnik

Predstava je nastala s finančno podporo Ministrstva za kulturo RS in
Mestne občine Ljubljana – oddelek za kulturo.